sobota, 14 lipca 2012

Sezonowe risotto z kurkami z lasu

Risotto z kurkami

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto
250 gram kurek
gorść tartego parmezanu
kieliszek białego wina
1 łodyga selera naciowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka pietruszki



Przygotowanie:


1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp ryż i podsmaż.

2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje.

3. Dolej bulion ok szklanki.

4. Na osobnej patelni podsmaż kurki.

5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu.

6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan.

7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu.




czwartek, 12 lipca 2012

Jajecznica z krewetkami na muszlach

Jajecznica z krewetkami na muszlach


Składniki:

2 osoby

3 jajka
szczypta pieprzu cytrynowego
sól
1 łyżka  masła Lurpak lekko solone
dymka
kilka krewetek baby
plaster wędzonego łososia
koperek
połówka pomidora





Przygotowanie:

1. Rozgrzej patelnię wrzuć krewetki i pokrojoną w plasterki dymkę, podsmaż na maśle, dodaj pomidora.

2. Wbij jajka, dopraw solą i cytrynowym pieprzem.

3. Gorącą jajecznicę rozłóż na talerzykach lub muszelkach.

4. Udekoruj wędzonym łososiem i koperkiem.



Orgazm gastryczny osiagnięty, bo to moje smaki;)



środa, 11 lipca 2012

Letnie szaszłyki owocowe

Składniki:

arbuz
feta
winogrona
liście melisy 


Letnie szaszłyki owocowe

Przygotowanie:

Baw się układaniem owoców. Może być melon kiwi, ananas grillowany. Ja miałam taką wizję. Schłódź w lodówce.

wtorek, 10 lipca 2012

Sałata z pieczonym indykiem i morelami

Składniki:

plaster piersi z indyka - dopraw według gustu
mix sałat
czerwona cebula
1 morela lub kilka suszonych
grzanki
olej
dowolne kiełki  ale polecam brokuła
olej sok z cytryny


Sałata z pieczonym indykiem i morelami


Przygotowanie:

1 Dopraw i upiecz w folii indyka.

2. Morele pokrój na małe fileciki

3. Cebulę w krążki

4. Rozłóż sałatę na półmisek, połóż indyka i resztę składników.

5. Zrób dresing z oliwy i cytryny. Polej sałatę.

6. Udekoruj kiełkami.


poniedziałek, 9 lipca 2012

Gazpacho ogórkowe

Składniki:

2 świeże ogórki
kubek jogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko
1 łyżka tartego chrzanu ( jeśli jest dostępny)
natka z pietruszki
pół pęczka koperku
3 łodygi selera naciowego
ząbek czosnku
marchewka
kilka kostek pokruszonego lodu
sól, pieprz

Gazpacho ogórkowe



Przygotowanie:

1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki.

2. Seler naciowy pokrój w małe kawałki.

3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty).

4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, sól i pieprz i dalej miksuj.

5. Dodaj pokruszony lód.

6. Gazpacho przelej do szklanki, posyp pietruszką i koperkiem, włóż podłużne części selera naciowego i marchewki.

Podawaj z grzankami z orkiszowej bagietki

Chleb Pistokku z Sardynii

Hej,

kupiłam chleb Pistokku na Sardynii. Czy macie jakieś doświadczenie z tym chlebkiem. Jak go przyrządzić? Podzielcie się ze mną . Blaty chleba  są twarde i duże ok 25cm x 15

Pistokku Bianco

Ciasto otrębowe z morelami

Składniki:

ok. kilograma moreli
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki ekologicznej
pół szklanki otrębów żytnich  lub pszennych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

1. Oddzielić białko od żółtek. Ubić ba sztywną pianę. Kiedy piana będzie już ubita dodaj powoli cukier.
Teraz kolej na żółtka. Ubijaj dalej.

2. Do masy dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Teraz dodaj otręby i wymieszaj.

4. Na wysmarowaną blachę wylej ciasto i układaj owoce.

5. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 60 minut.

Kasza pęczak z gulaszem warzywnym

Składniki:

kasza pęczak
średni bakłażan
cukinia
cebula
ząbek czosnku
puszka krojonych pomidorów
świeże oregano
natka pietruszki
kilka pieczarek
2 łyżki oleju


Kasza pęczak z warzywami

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę pęczak.

2. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę pieczarki na ćwiartki.

3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż zrobią się rumiane.


4. Dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dalej krojone pomidory i wciśnij ząbek czosnku. Dopraw solą do smaku.


5. Pod koniec przyrządzania dodaj cukinię aby była chrupka w trackie jedzenia. Na koniec, dodaj pieprz i zioła - posiekane oregano i natkę pietruszki.