sobota, 4 sierpnia 2012

Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem



Składniki:

opakowanie krewetek, 2 cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki sosu rybnego
świeży szpinak
pomidor 
150 ml mleczka koksowego
1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej
ząbek czosnku
opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy
chilli 

Przygotowanie:

1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli.  Zagotuj.

2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe.

3. Ugotuj ryż lub makaron.

4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek na topie.



piątek, 3 sierpnia 2012

Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby



Ciasto:

2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej
kubek ciepłej wody

Farsz:
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
pół kostki sera białego
 1 cebula pokrojona w kostkę
1 starta na małych oczkach marchewka
opakowanie szpinaku baby
sól pieprz 




Przygotowanie:

1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z białym serem.
2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem.
3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką.
4. Przygotuj ciasto.
5. Rozwałkuj i lep pierogi.
6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.





Ja podałam je z bazyliowym masełkiem. Ale fajnie smakuje też z masełkiem pietruszkowym. 




Misa grillowanych warzyw



Lubię sobie zgrillować warzywka, bo zjadam je same, dodaję do głównych dań a kiedy gdzieś wyjadę robię sobie z nimi kanapki, niezastąpione latem bo : nie rozpuści się jak ser i nie zepsuje jak wędlina.


Składniki:

papryka, cukinia bakłażan czerwona cebula, sol pieprz



Przygotowanie:

Grilluję na suchej patelni bez oliwy, ale po upieczeniu delikatnie polewam świeżą oliwą i doprawiam solą i pieprzem.



czwartek, 2 sierpnia 2012

Dla nieoczekiwanych gości "Mini szarlotki"



Kiedy słyszysz dzwonek do drzwi,  patrzysz przez wizjer " Goście!!!" A tu nie ma nic słodkiego. Ratunku! 
Masz wyjście Mini szarlotki z ciasta francuskiego. Dobrze wiemy, że można kupić ciasto francuskie i przechowywać w lodówce ok. miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
przyprawy do szarlotki
forma do muffin
cukier trzcinowy


Przygotowanie:

1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka doprawione przyprawami.

2 Piecz w temperaturze 200 20 minut.

Urocze:)














Do tego lody jakie znajdziecie w lodówce lub bita śmietana posypana cynamonem.


środa, 1 sierpnia 2012

Herbata ice tea z hibiskusa i mięty "Powiew Maroka"



Znów nadchodzą upały, w weekend do 34 stopni. ja już się chłodzę herbatką ice tea z hibiskusa i marokańskiej mięty,

Garść hibiskusa
garść mięty najlepiej marokańskiej 
kostki lodu
syrop klonowy lub miód
cytryna
woda źródlana




wtorek, 31 lipca 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym



Składniki:

liście kapusty
filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
250 gram kurek
cebula, jajko
sól pieprz
pulpa pomidorowa
bulion 1 szklanka
świeże listki bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego



Przygotowanie:

1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę

2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko

3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni.

4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz.

5. Faszeruj farszem liście kapusty.

6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut.

Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba.



Carpaccio z awokado i anchois



Przemiłe uczucie wytrawności. Balans smaków: słodyczy z miodu, pikanterii z  papryczki chilli, słonego z anchois.


Składniki:

dojrzałe awokado

Sos:

2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka kaparów w zalewie
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
1 malutka papryczka chilli
pół szalotki
łyżeczka soku z cytryny
sól
1 filecik anchois
1 łyżeczka miodu ( ja dodałam kasztanowy, ale nie wiem czy ma wpływ na smak)




Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu:


1. Posiekaj w kosteczkę cebulę, anchois niemal na papkę oraz papryczkę na maleńkie kawałeczki.  Włóż składniki do miski i wymieszaj z olejem, białym octem winnym, sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą.

2. Awokado pokrój na cieniutkie fileciki.

3. Ułóż na talerzu polej sosem.

Dla nielubiących anchois sos przygotować bez tego dodatku. Równie pyszne.



poniedziałek, 30 lipca 2012

Jagody z wanilią zamknięte w słoiku


 0,5 litra jagód
pół szklanki cukru trzcinowego
cukier waniliowy trzcinowy z prawdziwą wanilią
żelfix


Jagody wsyp do garnka i zasyp cukrami, gotuj ok 15 minut, dodaj żelfix w odpowiedniej ilości podanej na opakowaniu. Wkładaj do gorących wyparzonych słoików. 
Z podanych składników powstanie 2 słoiczki

Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi



 Składniki:

259 gram kurek
100 gram podgrzybków
2 łyżki oliwy
1 pomidor
cebula
czosnek
marchewka 2 łodygi selera naciowego
1,5 litra bulionu
śmietana
gałązka rozmarynu świeżego
gałązka lubczyku
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
odrobina gałki muszkatołowej
pół szklanki mąki
jajko
odrobina wody do rozrzedzenia ciasta
śmietana


Przygotowanie:



1. Grzyby oczyść ( ja myję kapelusze) i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.

2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut.

3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni.

4. Dodaj pomidora do zupy. Pogotuj.

5. Teraz przygotuj ciasto na kluseczki lane.

6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejm z ognia i dopraw pieprzem.


Udekoruj gałązką lubczyku.

Dla osób lubiących konkretną zupę:  dodajcie łyżkę śmietany i udekorujcie dowolnie kiełkami lub pietruszką.




Smacznego!

Naleśniki z jagodowego ciasta w jeziorku jagodowym


Wczoraj wracając z Podlasia w okolicach Długosiodła zakupiłam od lokalnych sprzedawców jagody. 
Zrobiłam więc  jagodowe ciasto naleśnikowe, jagodowe nadzienie i jagodowe jezioro.

Jagody 0,5 litra



Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki
3/4 szklanki wody
sól
jajko
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
 1//3 szklanki soku jagodowego


Jeziorko jagodowe:

gotuj jagody z trzcinowym cukrem aż puszczą sok, odcedź sok do innego rondla i dalej gotuj aż odparuje woda a sos jagodowy zrobi się gesty.


Nadzienie jagodowe:

250 gram sera białego
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
ugotowane jagody bez soku, które otrzymasz z gotowania jagód



1. Z ciasta smaż fioletowe naleśniki, jeśli trzeba dodaj mąki, gdyby ciasto było za rzadkie.
2. Gdy lekko ostygnie dodaj do środka nadzienie.
3. Na talerz wylej sos jagodowy tworząc jeziorko, teraz delikatnie połóż naleśnika z nadzieniem.

Moja sugestia: posyp kwiatami lawendy.
Jagody 2012