sobota, 11 sierpnia 2012

Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym


Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki
pół opakowania suchych drożdży
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki letniej wody
3 jajka
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
olej

Farsz:

2/4 szklanki soczewicy
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
cebula
sól 
pieprz
1 łyżka oliwy



Przygotowanie:

1. Do miski wlej letnią wodę, dosyp 1 łyżkę mąki, drożdże i cukier. Odstaw, aby drożdże urosły. Kiedy zaczyn urośnie wsyp resztę maki do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto, dodaj jaja, masło, mleko i wyrabiaj. Jeśli to konieczne podsypuj mąkę. Pod koniec wyrabiania dodaj ok 1 łyżki oliwy, wtedy ciasto będzie pięknie odchodzić od ręki a później od stolnicy. Odstaw ciasto do wyrośnięcia ok 1 godzinę.

2. W między czasie kiedy ciasto sobie rośnie przygotuj farsz. Ugotuj soczewicę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew i pietruszkę na dużych oczkach i uduś na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem dodaj soczewicę do uduszonych warzyw. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

3. Rozwałkuj ciasto cieniutko na ok 2-3 milimetry i wycinaj kółka, na środek ułóż kulkę farszu i przykryj drugią wycięta warstwą ciasta. Brzegi mocno dociskaj widelcem, aby się skleiły. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub sezamem.

4. Rozgrzej piekarnik na 220 stopni i piecz ok 20 minut. 

Przygotuj dip: jogurt, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz dowolne zioła.

Podawaj z sałatą i winegretem. 






Wyborny chłodnik z jajem



Nie jest dziś szczególnie gorąco, ale miałam ochotę na coś zdrowego i lekkiego. Więc: starłam 3 niewielkie buraczki, ugotowałam je w szklance wody z łyżką octu winnego oraz zielem angielskim. Wystudziłam. A potem wlałam litr jogurtu, starty ogórek bez pestek cały pęczek koperku, posoliłam, dodałam pieprz i na koniec włożyłam do miseczki jajko ugotowane na twardo. 



środa, 8 sierpnia 2012

Masz niskie żelazo we krwi? Jedź zupę z dyni z pestkami i mleczkiem kokosowym



Zupa z dyni


Pestki dyni zawierają duże ilości żelaza. Można dodawać je praktycznie wszędzie. Do zupy, do past warzywnych, pasztetów, granoli i sałatek. Kupuję duże opakowanie bio pestek.




Składniki:

dynia kawalek
czerwona cebula
przyprawa curry
1 słodki ziemniak
mleczko kokosowe
papryczka chilli
gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju kokosowego
pestki dyni 


Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę zeszklij na odrobinie oleju kokosowym. Dadaj pokrojoną dynię.

2. Całość zalej 1,5 litra bulionu, dodaj batata pokrojonego w duże kawałki. Gotuj ok. 20 minut. 

3. W między czasie dodawaj przyprawy: 1 łyżeczkę curry, małą papryczkę chili, gałkę muszkatołową.

4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj mleczko kokosowe i zblenduj.

5. Upraż pestki dyni i posyp zupę.








Placuszki z gruszką


Bardzo smaczne, aromatyczne i zaskakujące racuszki z gruszką. Możesz użyć innej mąki. Nie musi być pełnoziarnista.





Składniki:

2 twarde ale dojrzałe gruszki
3 łyżki mąki pszennej razowej lub orkiszowej
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1-2 łyżeczki cukru waniliowego np. trzcinowego lub szczypta mielonej wanilii 
otarta skórka z 1/2 szt cytryny
listki melisy do smaku 
cukier puder do posypania 
kilka łyżek oleju lub oleju kokosowego i do smażenia

Przygotowanie:

1. Gruszki zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odjcisnij sok.

2. Dodaj jajko i mąkę, proszek, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.

3. Wymieszaj na gładkie ciasto.

4 . Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki porcję ciasta i smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło sześć szt.

5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli to konieczne.

6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem jeśli lubisz i dodaj jeśli masz listki melisy lub mięty.




wtorek, 7 sierpnia 2012

Soczewica ze szpinakiem z rybą



Składniki: 

4 płaty filetu z dorsza
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka gorczycy
pół łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju z gorczycy

Dal z soczewicy:

szklanka żółtej soczewicy
kostka mrożonego szpinaku w liściach
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka kuminu
pomidor
sól
papryczka chilli

Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania masali, którą posmarujesz rybę: cebulę pokrój w piórka, czosnek rozetrzyj na papkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju z gorczycy, dodaj sproszkowaną łyżkę gorczycy i kurkumy, sól. Kiedy cebula będzie miękka zmiksuj wszystko na papkę. Po wystygnięciu posmaruj filety i zwiń w rulony.

2. Ugotuj soczewicę na półtwardo z solą. Na patelni na łyżce oleju upraż kumin z kurkumą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony szpinak, wsyp ugotowaną soczewicę i dolej nieco wody. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, teraz dosyp papryczkę chilli oraz pokrojony w kostkę pomidor niech nieco zmięknie.

3. Rybę umieść w naczyniu do parowania i niech pozostanie na małym ogniu ok 20 minut.

Rybę umieść w naczyniu do parowania w tym samym czasie kiedy w drugim garnku przygotowujesz dal.


Całość posyp świeżą kolendrą.




Kuchnia indyjska

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zupa z białych warzyw


Zupa z białych warzyw smakuje o każdej porze roku. Zimą rozgrzewa a latem sprawia ze jesteśmy lekko najedzeni. 

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego ( może być z dobrej jakości kostki)
1 mały kalafior
1 fenkuł
korzeń białej pietruszki
biała fasola mamut kilka strąków
kilka małych ziemniaków
kawałek białej części pora
sól i pieprz do smaku
koperek z fenkułu lub zwykły koper
oliwa do polania


Przygotowanie:



Warzywa obrać i umyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, plasterki a kalafiora podzielić na różyczki i wyrzucić do gorącego bulionu. Gotować do miękkości warzyw kilka minut (ok.10). Posypać koprem z fenkułu, lub zwykłym koperkiem, doprawić pieprzem i polewamy oliwą. 






Jurta Tatarska w Kruszynianach

Zwiedzając Podlasie można natknąć się na urocze miasteczko Kruszyniany. Tu ostatnio gościł Książę Karol.


Zwiedzał meczet, a stołował się w tatarskiej Jurcie u Pani Dżannety Bogdanowicz W Kruszynianach. 
Przyznam, że nie znałam kuchni tatarskiej. Słyszałam, owszem. Ale kiedy usiadłam w bardzo przytulnym wnętrzu, gdzie panie podające potrawy z uśmiechem i wielką sympatią opowiadały co można smacznego zjeść ciężko było nam się zdecydować. Po namyśle wybraliśmy: chłodnik ( bo upał był niemiłosierny 36,5), pierogi gotowane na parze z jajkiem, ziemniakami i serem, a ja wzięłam sobie pyzę z serem na ostro. No i ... marzę o jej smaku do dziś. 


Oprócz tego w karcie  menu można znaleźć: belysz, słynny pierekaczewnik, kołduny tatarskie, jeczpoczmaki, pieremacz, kibiny, i mnóstwo innych cudownych potraw o niespotykanym smaku. 


Na miejscu mozna kupić ciasteczka Cza- czaki


Serdecznie Wam polecam tą Jurtę i całą okolicę Kruszynian. Pięknie spokojnie, miło i smacznie.


Ja zbieram myśli i będę gotować pyzę z serem na ostro, kiedy uda mi się ja ugotować na pewno podzielę się na blogu:)