poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami



Zrobiłam ciasto naleśnikowe, ale żeby przemycić zdrowie dodałam do ciasta mielone siemię lniane i wyszły smaczne i udały się.



Składniki na ciasto:

6 kopiastych łyżek mąki 
500 ml wody
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego

Składniki na krem do naleśników:

1 małe opakowanie serka mascarpone
śmietanka 36 % do rozrobienia serka
esencja waniliowa
cukier puder


truskawki 


dla mnie były z nadzieniem :
gęsty grecki jogurt,
truskawki , łyżka syropu klonowego,
 listki melisy





Przygotowanie:

1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe.
2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem.
3. Dowolnie podawaj naleśniki.

Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże truskawki, żeby mieć radość z ich gryzienia.






Faszerowana papryka bez mięsa


 Składniki

1 duża papryka (moja była naprawdę ogromna) lub 4 sztuki mniejszych
1 woreczek ryżu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cukinia
1 pomidor bez skórki
szczypta bazylii suszonej 
2 szklanki bulionu (może być kostka)
sól
pieprz 
bazylia
ząbek czosnku
oliwa z oliwek


 Przygotowanie 

1. Zagotuj bulion, blanszuj w nim papryki pozbawione gniazda  i odcięte na ok 3/4 ich wysokości ok 10 minut.
2. Ugotuj ryż naturalny z sola.
3. Na patelni uduś razem cukinię i pomidora pokrojone w kostkę. Dadaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz oraz bazylię.
4. Faszeruj gorące papryki i udekoruj listkami bazylii. Polej oliwą z oliwek. Natychmiast podawaj. P


Danie jest pyszne, aromatyczne, lekkie i niskokaloryczne. Można też papryki włożyć do piekarnika i zapiec na wierzchu serem.