piątek, 24 sierpnia 2012

Szybki deser jogurtowo mascarponowy z jeżynami i biszkoptami własnej roboty


Deser z jeżynami 

Dodaj napis
Dziś w sklepie zobaczyłam nowość jogurt z mascarpone do deserów Piątnicy. Ucieszyłam się, bo nie będę musiała mieszać mascarpone z jogurtem. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku:





Składniki:

1 opakowanie jogurtu z mascarpone
1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią
świeże jeżyny
listki melisy

Na ciasto:

4 jaja
4 łyżki mąki czubate
2 łyżeczki czubate siemienia lnianego
 pół szklanki cukru
masło do wysmarowania blachy.



Przygotowanie:

nastaw piekarnik na 180 stopni

1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier, potem żółtka. Teraz dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą.
2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź  na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę.
3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok 24 szt biszkoptów, które można przechowywać w blaszanej puszcze.

Następnie dekoruj .




czwartek, 23 sierpnia 2012

EKO- twórczosć kulinarna



Takie niebanalne miseczki, koszyczki możecie zrobić same. zapraszam Was na takie warsztaty. Ponieżj zaproszenie:



Spotkajmy się!



poniedziałek, 20 sierpnia 2012

"Crema di zucca" Krem z dyni z razowym makaronem, kosteczkami prazonego bakłazana i parmezanem


Krem-sos z dyni do makaronu.

Składniki:
Na 4 porcje:

makaron razowy np. penne
średnia lub pół większej dyni
3 łyżki oleju
średniej wielkości por (biała część)
natka pietruszki posiekana drobno
ser parmezan tarty 4 łyżki
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz
1 łyżka octu winnego
pół bakłażana
500 ml mleka






Przygotowanie:

1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu oraz gałkę. Gotuj aż dynia będzie miękka około 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione solą i pieprzem.

2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.

3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż już na średnim ogniu żeby z każdej strony był zrumieniony.

4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.







niedziela, 19 sierpnia 2012

Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami


Składniki:

2 szt labraksa
papryka
2 pomidory
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
szczypta papryki chili

Przygotowanie:

1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się.

2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka ryby nie przywarła do folii. Zawiń dokładnie w folię i na rozgrzanej patelni piecz ok 10 minut.


Podawaj z naturalnym ryżem i ziołami.