sobota, 1 września 2012

Bułgarskie naleśniki Katmi




Przepyszne, zachwycające lekkością 
i zapachem naleśniki bułgarskie katmi. 

Naleśniki trzeba usmażyć koniecznie na maśle, wtedy są w smaku takie jakie powinny być. Ja użyłam masła zwykłego i trochę się przypalało. Myślę, że klarowane będzie tu najlepsze.

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki ( może być orkiszowa)
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka świeżych drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
żółtko
masło ( jeśli macie klarowane użyjcie własnie jego)

PRZYGOTOWANIE:

W wodzie rozprowadź drożdże, dosyp cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie za geste dodaj jeszcze pół szklanki wody.Konsystencje powinno mieć gęstszą niż tradycyjne naleśniki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.
Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje" ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników.



Do drożdżowych naleśników katmi podałam mus z jabłek.


piątek, 31 sierpnia 2012

Koktajl wiśniowy przeciwzmarszczkowy


J
ak bardzo doceniam wiśnie. Teraz kiedy wszystkie chcemy być piękne i młode sięgnijmy po nie. Dlaczego mamy wcierać krem z ekstraktami z wiśni skoro możemy jest smacznie spożytkować. Kiedy dowiedziałam się ze działają przeciwzmarszczkowo pobiegłam po mrożone wiśnie i mam kilka woreczków w zamrażalce. Nie musimy się martwić, że już po sezonie. Bo to nasz krajowy owoc i w każdym sklepie do nabycia. Wiśnie w kremie odżywiają, koją, regenerują i nawilżają naszą skórę, odblokowują pory i dobrze "robią włosom". Chronią również skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniają procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek.
 No i są lekiem na problemy z krążeniem żylnym.


Mój koktajl składa się z :

pół opakowania mrożonych wiśni
szklanka mleka sojowego
łyżeczka miodu
łyżeczka sezamu
łyżka oleju migdałowego

Przygotowanie:

Jeśli nie masz oleju zmiksuj sparzone i obrane 10 szt. migdałów lub dodaj masło migdałowe.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.Wiśnie kochają migdały, a zwolenniczki marcepanu pokochają ten smak:) 




czwartek, 30 sierpnia 2012

Koktajl oczyszczający

Ten koktajl ma właściwości oczyszczające nasz organizm.

Śliwki, sok z ananasa i błonnik to jego główne składniki:



Składniki:

kilka śliwek
winogrona (najlepiej ciemne)
grapefruit
sok z 1/2 limonki
ananas 2-3 plastry
1 łyżka otrąb dowolnych




Wyciśnij sok z grejpfruta i limonki, dodaj 5 śliwek ( jeśli chcesz mogą być suszone, ale wtedy wcześniej namocz je), kilka winogron i ananasa. Całość zmiksuj. Dodaj pod koniec łyżkę otrąb pszennych.

wtorek, 28 sierpnia 2012

Koktajl odprężający z płatkami owsianymi

W najbliższym czasie zajmę się koktajlami. Różnymi. Dziś odprężający, który także zaspokaja głód i świetnie nadaje się na drugie śniadanie.



Składniki:

cytryna
grapefruit
pomarańcza 
brzoskwinia
limonka
2 łyżki płatków owsianych 
listki melisy

PRZYGOTOWANIE:


Wyciśnij sok z cytrusów. Do soku dodaj pokrojoną brzoskwinię, wsyp płatki owsiane i zmiksuj razem. Przelej di szklanek. Udekoruj listkami melisy. Jeśli to podwieczorek dodaj kostki lodu. 

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Sałatka z szynką prosciutto crudo z brzoskwinią



Choć nie byliśmy zwolennikami łączenia mięsa z owocami, ta sałatka bardzo nam posmakowała. Brzoskwinia w połączeniu z szynką jest pyszna.

S
KŁADNIKI:

1/2 opakowania rukoli
kilka listków radicchio (opcjonalnie)
3- 4 plastry szynki prosciutto crudo lub cotto
mini mozarelki 1 opakowanie
1-2 szt. brzoskwiń
grzanki z pesto
ocet balsamiczny biały kremowy
oliwa z oliwek 12 łyżki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj grzanki. Kromki bagietki upiecz w piekarniku. Rumiane posmaruj pesto. Rozłóż liscie rukoli, pokrojone plastry szynki oraz cząstki brzoskwini. Całość polej oliwą i octem. 


Fasolka szparagowa na ostro


Uwielbiam fasolkę szparagową. Z  masełkiem i bułką tartą już mi się przejadła. Przygotowałam  znacznie zdrowszą, pikantną i mniej kaloryczną.

Na targu kupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych "wąsów" ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce.




Składanki :

fasolka
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 papryczka chili
szczypta cukru
starty świeży imbir ok 2 cm
1 ząbek czosnku
3 krople oleju sezamowego
świeża kolendra 



Przygotowanie:

1. Ugotuj fasolkę al dente w osolonej wodzie około 8 minut. Odcedź.
2. Z wyżej wymienionych składników zrób sos. Fasolkę przelóż na półmisek. Polej fasolkę sosem. 
3. Posyp świeżą kolendrą.