sobota, 8 września 2012

Indyk w czarnym i białym sezamie

Miałam w domu dwa kolory ziaren sezamu. Nie wiedziałam co z nich zrobić. Pomyślałam, że zrobię czarno-białe sznycle z indyka po chińsku z omletem. Wyszły bardzo smaczne -tam mówi mój syn, bo ja mięsa nie jadam:)
Składniki:

2 sznycle z indyka
2 kolory ziaren sezamu biały i czarny
3 jajka
 4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
rukola
sól pieprz
ząbek czosnku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozbij delikatnie sznycle, prósz solą i pieprzem dopraw czosnkiem. Obtocz w rozmąconym jajku a potem w dwóch ziarnach sezamu. Smaż sznycle. W międzyczasie przygotuj omlet z 2 jaj i 1 łyżki sosu sojowego. Usmaż. Podawaj z rukolą z dresingiem z sosu sojowego, odrobiny oliwy i octu ryżowego. Całość posyp białym sezamem lub dla kontrastu świeżą papryczką chilli.





piątek, 7 września 2012

Wiejska pizza z grzybami

Dziś miałam ochotę na wiejską pizzę z grzybami. Wyszła piękna. Przypomina pole golfowe. Małe kuleczki mozzarelli niczym piłeczki golfowe turlały się wśród zieleni rukoli. 

Składniki:

2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej
szczypta soli i cukry
chlust oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
drożdże wielkości orzecha włoskiego


500 gram pieczarek lub grzybów leśnych
cebula
ząbek czosnku
małe kuleczki mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól pieprz do smaku





Przygotowanie:

Wyrób ciasto ze składników. Odstaw w ciepłe miejsce. Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem.
Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Piecz w 200 stopniach 30 minut. Kiedy będzie gotowa, rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli.



środa, 5 września 2012

Góralskie placki Moskole

Te placki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję

Składniki:

0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu)
szklanka mąki
pół szklanki maślanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku

masło Lurpak
bryndza


Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź.

2. Do zimnych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz.

3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki)

4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni.

5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym.

Ja zrobiłam krem bryndzowo- maślany. Utarłam bryndzę z masłem czosnkowym i kładłam na gorące placki. Pycha. No i ogóreczek korniszon.




wtorek, 4 września 2012

Błazenadki z jabłkami


Zrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka. Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami?



Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek i upiekłam w 180 stopniach ok 30 minut. Jak wystygły oprószyłam cukrem pudrem i szybko zjadłam.





poniedziałek, 3 września 2012

Sałata szopska




Sałatę szopską wymyślili Szopi prawdziwi, jak twierdzą, Bułgarzy. Zamieszkują region Sofii i Dupnicy. Ich sałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem.


Składniki:

bułgarski ser szopski
4 pomidory
2 papryki czerwone
ogórek
łyżka octu
4 łyżki oleju
sól

cebula
posiekana natka pietruszki do smaku





Pomidory i ogórka pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki, paprykę w paski, wrzuć do misy, zrób sos z oleju i octu winnego, zalej.
Posyp suto serem i natką.
Podawaj z rakiją. 




niedziela, 2 września 2012

Banica bułgarski zawijaniec


To danie zachwyca, a kiedy jesz je w towarzystwie    sałatki szopskiej... Nie trzeba słów. Chciałby się powiedzieć: Trwaj, chwilo trwaj.

Składniki:

pół kilograma mąki
1/4 szklanki letniej wody
łyżeczka octu (dałam biały winny)
szczypta soli

2 kostki bryndzy
4 jajka
3/4 szklanki mleka
100 gram masła
odrobina oleju

Przygotowanie:


1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie, wlej letnią wodę i ocet, lekko posól. Wyrób twarde ciasto. Podziel na 4 równe części . Każdą z nich posmaruj olejem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

2. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wkrusz bryndzę, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj.

3. Wałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Nie podsypuj mąką, gdyż ciasto cudownie odchodzi od stolnicy.

4. Na cienki placek nałóż farsz i zwiń w rulon, będziesz z niego kształtowała ślimaka w tortownicy wysmarowanej zimnym masłem. Zacznij od środka. I tak z każdym plackiem, dolepiaj kolejny do końca ostatniego.





Ja użyłam małe tortownice i w każdej znalazły się po 2 placki. Wyglądało bardzo elegancko, bo każdy miał swój placek. W sumie składników wystarczy na cztery małe tortownice! Lub jednak tradycyjna tortownica.

5. Całość zalej wcześniej masłem  rozpuszczonym.

6. Piecz 35-40 minut w 200 stopniach aż będą rumiane.

Podawaj z sałatką szkopską.