sobota, 15 września 2012

Deser z hibiskusem

Dziś mam ochotę się rozpieszczać


Składniki:

opakowanie śmietanki kremówki Łaciata 36%
2 czubate łyżki kwiatów hibiskusa
500 ml jogurtu greckiego Zott
3 płaty żelatyny
2 czubate łyżki cukru pudru



Przygotowanie:

1. Susz hibiskusa zalej wrzącą wodą tak, żeby woda tylko przykryła kwiaty. Przykryj spodeczkiem, aby mocno puściły burgundowy kolor.
2. W naczyniu namocz płatki żelatyny, kiedy będzie miękka zacznij podgrzewać aż się roztopi.
3. Przelej śmietankę do naczynia i zaparzony odcedzony na sicie hibiskus.
4. Dodaj cukier puder i wymieszaj.
5. Wlewaj żelatynę i mieszaj.
6. Teraz wlewaj jogurt i mieszaj trzepaczką aż stanie się gładki.
7. Wlewaj do naczyń. Schłódź w lodówce.
8.Dekoruj kwiatami jadalnymi.




piątek, 14 września 2012

Aromatyczne placuszki z ziemniaków i kapusty z rozmarynem

Temperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań.


Składniki:

500 g pure z ziemniaków
ćwiartka kapusty włoskiej
ząbek czosnku
biała część pora
sól
pieprz
gałązka świeżego rozmarynu








Przygotowanie:

1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i  drobno pokrojony por. Wystudź.
2. Pokrój bardzo drobno kapustę i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź.
3. Zmieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz drobniutko pokrojonym świeżym rozmarynem.
4. Smaż na małej ilości oleju na złoto.

Podawaj z buraczkami, konfiturą z czerwonej cebuli i lub z jogurtem.









środa, 12 września 2012

Ryż z jabłkiem po włosku



Obiecałam na Facebooku (bardziej sobie), że zrobię risotto na słodko. Efekt wyszedł znakomity.

Lepki ryż al dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Szukałam jabłka golden delicious - ale nie udało się. Granny Smith jest znakomitym jabłkiem do risotto. 



Składniki:

250 g ryżu arborio
łyżka masła
kieliszek wina białego
woda ok. szklanki
łyżeczka czubata cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
250 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 
szczypta soli 
rodzynki Golden Jumbo ile lubisz
jabłko Granny Smith
szczypta cynamonu




Przygotowanie: 

Rozpuść masło w rondelku dodaj ryż. Wymieszaj. Dadaj wino niech chwilę odparuje. Dadaj wodę i cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Gotuj aż ryż będzie al dente ok. 20 minut. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj. Wrzuć teraz starannie pokrojone kosteczki jabłka. Zostaw na ogniu 2 minuty. Kremowe risotto wyłóż na talerz, posyp cynamonem i rodzynkami Golden Jumbo lub dodaj własne składniki jakie lubisz.


niedziela, 9 września 2012

Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik


Aromatyczne, cynamonowe i  waniliowe ciasto z miodem i orzechami. Zapach unosi się w całym domu. Myślę, że to ciasto będzie ulubionym ciastem dla wegetarian. Dziś było u nas na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji!



Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki
łyżka oleju
łyżeczka octu winnego
5 łyżek wody
sól

Farsz:

0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni
75 g masła
2 łyżki miodu
5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka mielonego cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
olej

Syrop:

3 łyżki cukru
5 łyżek wody

Przygotowanie:


Dynię zetrzyj na grubych oczkach.

Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut. Podziel na 6 części z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.


Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon, cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. 


Rozwałkuj cienko ciasto. Każdy placek posmaruj niewielką ilością oleju i nakładaj farsz rozkładając równomiernie. Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części. I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.


Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach C przez 20 minut.

Po tym czasie zdejmij pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

Piecz dalej 20 minut.



Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Podawaj z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem.





Tatarskie naleśniki


Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi  i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. 



Ciasto:

szklanka wody gazowanej
szklanka mleka
szklanka mąki
2 jaja
sól

Nadzienie

500 g ziemniaków przepuszczonych przez praskę
kostka białego sera (dałam chudy)
cebula pokrojona w kosteczkę i uduszona na oliwie
200 g tartego żółtego sera (dałam light)
sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię)



PRZYGOTOWANIE:

Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem.

Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam  Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. (Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego.

Jeśli dysponujecie prawdziwkami, to sos i całe danie będzie znacznie bogatsze.