sobota, 15 września 2012

Deser z hibiskusem

Dziś mam ochotę się rozpieszczać


Składniki:

opakowanie śmietanki kremówki Łaciata 36%
2 czubate łyżki kwiatów hibiskusa
500 ml jogurtu greckiego Zott
3 płaty żelatyny
2 czubate łyżki cukru pudru



Przygotowanie:

1. Susz hibiskusa zalej wrzącą wodą tak, żeby woda tylko przykryła kwiaty. Przykryj spodeczkiem, aby mocno puściły burgundowy kolor.
2. W naczyniu namocz płatki żelatyny, kiedy będzie miękka zacznij podgrzewać aż się roztopi.
3. Przelej śmietankę do naczynia i zaparzony odcedzony na sicie hibiskus.
4. Dodaj cukier puder i wymieszaj.
5. Wlewaj żelatynę i mieszaj.
6. Teraz wlewaj jogurt i mieszaj trzepaczką aż stanie się gładki.
7. Wlewaj do naczyń. Schłódź w lodówce.
8.Dekoruj kwiatami jadalnymi.




piątek, 14 września 2012

Aromatyczne placuszki z ziemniaków i kapusty z rozmarynem

Temperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań.


Składniki:

500 gram pure z ziemniaków
ćwiartka kapusty włoskiej
ząbek czosnku
biała część pora
sól
pieprz
gałązka świeżego rozmarynu










Przygotowanie:

1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i  drobno pokrojony por. Wystudź.
2. Pokrój bardzo drobno kapustę i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź.
3. Zmieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz drobniutko pokrojonym świeżym rozmarynem.
4. Smaż na małej ilości oleju na złoto.

Podawaj z buraczkami, konfiturą z czerwonej cebuli i lub z jogurtem.









środa, 12 września 2012

Risotto golden delicious na słodko


Obiecałem na Facebooku (bardziej sobie), że zrobię risotto na słodko. Efekt wyszedł znakomity.
Lepki ryż al dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Szukałam jabłka golden delicious - ale nie udało się. Granny Smith jest znakomitym jabłkiem do risotto. 





Składniki:


250 gram ryżu arborio

łyżka masła

kieliszek musującego wina białego
woda ok szklanki
łyżeczka czubata cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
250 ml mleczka kokosowego
szczypta soli dla zrównoważenia smaków
rodzynki Golden Jumbo
jabłko Granny Smith
szczypta cynamonu







Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondelku dodaj ryż. Pozwól, aby masło otuliło każde ziarnko ryżu. Dadaj winio niech chwilę odparuje. Dadaj wodę i cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Gotuj aż ryż będzie al dente. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj. Wrzuć teraz starannie pokrojone kosteczki jabłka. Zostaw na ogniu 2 minuty. Kremowe risotto wyłóż na talerz, posyp cynamonem i rodzynkami Golden Jumbo.
Delektuj się. Dodawaj własne składniki i baw się smakiem.


niedziela, 9 września 2012

Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik

Aromatyczne cynamonowe i  waniliowe ciasto z miodem i orzechami. zapach unosi się w całym domu. Myślę, ze to ciasto będzie ulubionym ciastem dla wegetarian. Dziś było u mnie na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji!


Składniki:

Ciasto:
szklanka mąki
łyżka oleju
łyżeczka octu winnego
5 łyżek wody
sól
Farsz:
0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni
75 gram masła
2 łyżki miodu
5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka mielonego cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
olej
Syrop:
3 łyżki cukru
5 łyżek wody

Przygotowanie:


Dynię zetrzyj na grubych oczkach.
Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.



Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut.  Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. 


Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części.  I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.


Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Po tym czasie zdejm pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

Piecz dalej 20 minut.



Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Podawaj z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem.





Tatarskie naleśniki

Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi  i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję.



Ciasto:

szklanka wody gazowanej
szklanka mleka
szklanka mąki
2 jaja
sól

Nadzienie

500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę
kostka białego sera (dałam chudy)
cebula pokrojona w kosteczkę i uduszona na oliwie
200 gram tartego żółtego sera ( dałam light)
sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię)





Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem.

Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam  Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. (Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego.

Jeśli dysponujecie prawdziwkami, to sos i całe danie będzie znacznie bogatsze.