sobota, 6 października 2012

Babeczki z razowego orkiszu

Taka babeczka będzie jak znalazł na drugie śniadanie. Razowa mąka orkiszowa , miód i suszone maliny.

Składniki:

500 gram razowej mąki
250 ml mleka sojowego lub zwykłego
2 łyżki cukry trzcinowego
2 łyżki miodu malinowego
1 i 1/2 proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
suszone maliny 1/2 opakowania



Mąkę wsyp do naczynia, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i miód. Wlej oliwę i wbij jajko, Dolewając mleko zacznij mieszać. Dodaj suszone maliny lub jagody.  Z podanych składników wychodzi 12-15 sztuk. Wstaw o piekarnika na 25 minut na grzanego do 190 stopni.


czwartek, 4 października 2012

Zapiekane jajka z pomidorami i mozarellą


Proponuję zapiekać na kolacje, na obiad i śniadanie też...



Składniki na 3 porcje

2 duże pomidory  -najlepiej takie, które zawierają mało wody
opakowanie małych kuleczek mozzarelli 
sól
papryczka chilli
3 jaja ( ja miałam jajka 2 - żółtkowe)
liscie bazylii do przybrania
grzanki


Pomidory pokrój w kostkę dopraw solą i papryką, włóż do naczynia w których będziesz zapiekać  Na wierz połóż kuleczki mozzarelli i wbij jajko. posyp papryczką. Zapiekaj 20- 25 minut w 190 stopniach.

Smacznego!


środa, 3 października 2012

Mix - max sałat z karczochami i awokado

Dzisiaj byłam bardzo zajęta. Ale dużo udało mi się zrobić. Potrzebowałam zjeść coś na szybko. Oto co wyszło:) 



Mix sałat fit&easy
słoiczek karczochów
połówka awokado
krążki czerwonej cebuli
płatki bławatka 




Dresing:

sok z cytryny szczypta soli i cukru, 2 łyżki oliwy ( wzięłam ze słoiczka po karczochach) łyżeczka białego octu, świeżo mielony pieprz 


Grzanki:) 


wtorek, 2 października 2012

Z resztek ale elegancko - ptysie z pieczarkami i barszczyk czerwony

Dziś u mnie kuchnia z resztek. Ale elegancko podana.  W lodówce padnięte pieczarki zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. Wyszło nieźle. Smacznie. Żywiczny rozmaryn pachniał swoją cudowną wonią. Pikantny barszczyk dopełnił resztę. 


Składniki:

Na ciasto klasycznie

szklanka mąki
szklanka wody
pół kostki masła
łyżeczka soli
4 całe jaja
sezam biały i czarny, pieprz



Wodę zagotuj z masłem, dodawaj mąkę i szybko mieszaj ok 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu jednolitego, gęstego ciasta. Wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam.
Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. 




Dekoruj żywicznym rozmarynem



Podawaj jeszcze gorące 


Nadzienie:

pieczarki
czosnek
drobniutko pokrojony rozmaryn
cebula
sól i pieprz 
łyżeczka masła solonego 

  Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę z czosnkiem zaszklij na łyżeczce masła. Dodaj na koniec rozmaryn sól i pieprz.



Podawaj z barszczykiem na ostro