sobota, 20 października 2012

Indyjski chlebek naan

Mąkę przesiać do miski, dodać rozkruszone drożdże i lekko podgrzane mleko, jogurt i oliwę, sól. Całość zagnieć w elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika  nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko solone.

Składniki

10 kopiastych łyżek mąki
3 łyżki jogurtu
1 łyżka oleju
20 dkg drożdży
120 ml mleka
czarnuszka
Niech wyrośnie ok godziny
Wypiecz na rumiano. Potrzeba ok 20 minut
Na gorący chlebek masło solone Lurpak



piątek, 19 października 2012

Apetitka ostra pasta do kanapek

Teraz są najlepsze pomidory, aby zrobić ostrą pastę do kanapek. 



2,5 kilograma pomidorów
2 duże czerwone papryki
1 chilli
cebula
100 ml oleju
sól pieprz



Pomidory obierz ze skóry, pokrój w małe kawałeczki. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pomidory. Gotuj ok godziny, aby woda odparowała. W drugim naczyniu zeszklij cebulę pokrojoną w dość drobne kawałki. Dadaj papryki w kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż teraz paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. 


Jem z grzanką, chlebem z żyta, a czasami położę na wierzch anchois.

czwartek, 18 października 2012

Recenzja "Jedz to co kochasz kochaj to co jesz"




Jak pozbyć się poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą figurę? Po prostu „Jedz to co kochasz kochaj to co jesz” . Autorką tej pozycji jest Dr. Michelle May, która zmagała się z problemem jo-jo . Któż więc  lepiej może zrozumieć ten problem. Jest propagatorką jedzenia bez poczucia winy. Wraz z mężem  - szefem kuchni – tworzy nowe przepisy na pyszne i zdrowe posiłki. Mnie autorka przekonała – jem to co kocham!
Ta książka może być rewolucją w twoim życiu, kluczem do rozwiązania problemów związanych z wagą i jedzeniem.  Odnajdziesz w niej logiczną kombinację diety i ćwiczeń. Szczegółowe informacje na temat roli białka, węglowodanów, tłuszczy i witamin w naszym organizmie. Jedząc świadomie dostrzeżesz różnicę w ilości jedzenia , które potrzebujesz. To ty będziesz decydowała! co jeść . W książce nie znajdziesz informacji o metodach odchudzania. Poznasz natomiast strategie odżywiania. Najpierw musisz poznać swój styl jedzenia: jedzenie instynktowne , objadanie się czy  jedzenie restrykcyjne . Który typ reprezentujesz? Autorka w szczegółowy sposób pokazuje różnice i skutki takiego odżywiania . Cykl jedzenia dzieli na sześć etapów –pytań:  Dlaczego jem? Kiedy ? Co? Jak? Ile? Gdzie? Autorka zaleca powrót do jedzenia instynktownego.
Książka składa się z czterech części: Myśl: odpowiesz w niej  sobie na pytania dlaczego? jak? co powinnaś jeść i w jakiej ilości? Odżywiaj się: wiesz pewnie dużo na temat zdrowego odżywiania proponowanego przez wiele restrykcyjnych diet? Ale samo słowo dieta już narzuca ci łańcuch na lodówkę a ty podświadomie się temu przeciwstawiasz. Celem tego rozdziału jest pokazanie ci jak korzystać ze schematów jedzenia instynktownego, które napędzi twój metabolizm. Przekonasz się, że możesz jeść wszystko to co lubisz tak  żeby było przyjemne i odżywcze. Żyj: rozdział poświęcony aktywności fizycznej. Mój faworyt.  Jeśli jeszcze nie włączyłaś ćwiczeń do swojego planu dnia, autorka nauczy cię jak zwykły spacer  wydłużany dzień po dniu wpłynie korzystnie na twoje samopoczucie. No i wreszcie rozdział Jedz: potrawy dla całej rodziny skomponowane tak aby były smaczne i zdrowe:
Mój ulubiony przepis:
Sałatka szpinakowa z pomarańczami:
Sałata
350 gr szpinaku
1 średnia pomarańcza pokrojona w kostkę
½  cebuli czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
1 puszka krojonych kasztanów wodnych
Dressing:
Po 2 łyżki  - oleju rzepakowego, keczupu, octu jabłkowego, sosu woscestershire
4 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka cukru, 1 wyciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie.
Połącz wszystkie składniki dressingu i włóż do lodówki na ok. godzinę. Zmieszaj wszystkie składniki sałatki w dużej mice i polej sosem.

Ta książka to koktajl wiedzy z zakresu jak jeść , jak nauczyć się jedzenia instynktownego, jak ćwiczyć oraz rozdział na pyszne zdrowe posiłki.

Za książkę serdecznie dziękuję wydawnictwu Carta Blanca i portalowi Polska gotuje.



niedziela, 14 października 2012

Przystawka z szybko smażonych kalmarów

Była kiedyś u mnie Ola - córeczka mojej siostry. Zajadałyśmy sobie kalmary. Oli bardzo smakowały, a ona wie co dobre.


Składniki:

duży oczyszczony świeży kalmar
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
pół szklanki białego wytrawnego wina
sól
czosnek
1 łyżka oleju
skórka z tartej cytryny 



Na rozgrzany olej wrzuć pierścienie kalmara, smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Wlej wino, niech zaczyna odparowywać, dodaj zmiażdżony czosnek, sól. Na koniec dodaj natkę i wykładaj na talerz z grzanką. Posyp skórką z cytryny.