czwartek, 25 października 2012

Otrębowe ciasto ze śliwkami

Do tego ciasta  dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone. 


1 szklanka pszennych otrąb  - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie.
1 szklanka mąki
4 jajka w pokojowej temperaturze
ok 1 kg śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
płatki migdałowe



Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Jeśli twoje śliwki nie są słodkie lub lubisz słodkie ciasta, do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami. Wierzch posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach 40 minut.  W dołek po pestce można włożyć ulubioną konfiturę  może kwaśną dla złamania smaku. 


środa, 24 października 2012

Łososiowe kopytka z bryndzą z masłem czosnkowym

Zrobiłam wczoraj kopytka z batatem. Tak. Został mi ostatni i nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Połączyłam go z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami a efekt wyszedł wspaniały. 


UWAGA!
Ugotuj batata w skórce, bo jeśli ugotujesz obranego będzie wodnisty i nie nada się do dania!



kilogram ziemniaków
batat
mąka pszenna ok 3/4 szklanki i do podsypywania
jajko
sól 
pieprz
ząbek czosnku
2 - 3 łyżki masła
bryndza

Robimy jak zwykłe kopytka.


Gotujemy 2 minuty po wypłynięciu.



Rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Polewany kopytka.
Kruszymy bryndzę i dekorujemy pietruszką. 
Kolor obłędny:) 

poniedziałek, 22 października 2012

Detoks 2

Detoks 2. Zamiast sałaty i natki pietruszki filiżanka kiełków lucerny i mielone siemię lniane.



2 marchewki 
burak
filiżanka kiełków lucerny
sok z połówki cytryny
burak
2 łodygi selera naciowego
łyżeczka mielonego siemienia lnianego



Podana ilość składników na jedną szklankę świeżego soku.

A ja idę myć sokowirówkę:( 

Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami

Ta sałatka świetna na lunch, na obiad i na kolację. 


Składniki

dla 4 osób

10 sztuk ziemniaczków sałatkowych
2 jajka na twardo
2 buraczki nieduże ugotowane
2 ogórki kwaszone Krokus
kilka liści roszponki
4-5 sztuk rzodkiewki
kilka liści sałaty

dressing:
 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oleju
sól
pieprz



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki.
Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie.
Do ciepłych warzyw dodaj pokrojoną rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę na liście sałaty, na wierz ułóż ćwiartki jajka.

Przepyszna sałatka, która zdążyła zniknąć zanim ostygła.

niedziela, 21 października 2012

Poranny detoks

Dzień dobry mój organizmie.


Składniki:


pół fenkułu
2 liście sałaty
klika kropel soku z cytryny
2 marchewki z ekologicznej uprawy
burak
2 łodygi selera naciowego
2 gałązki natki pietruszki






Wszystkie składniki  pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Skrop sokiem z cytryny. Smacznego!