sobota, 17 listopada 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaczki

Są pyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. One się pieką - ty odpoczywasz. 

 Składniki:

6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę


Marynata:

100 ml bulionu
sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka
pieprz 
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku 
jeśli lubisz dodaj rozmaryn




Piecz w 200 stopniach ok 60-75 minut aż będą rumiane i chrupiące. 
Świetne z jogurtem lub jako dodatek do głównego dania.



piątek, 16 listopada 2012

Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim

Moje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:) 


Potrzebujesz:

500 gram dyni
1,5 litra bulionu
cebula biała włoska
2 łyżki oliwy z oliwek
kromka chleba wiejskiego
boczek lub panczetta
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżeczka tymianku 
plaster sera korycińskiego 






Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek. Po 20 minutach zmiksuj składniki. Na patelni zrób grzanki z jedną łyżką oliwy. Boczek lub pacettę wysmaż na patelni. Kiedy zupa będzie zmiksowana wlej śmietankę i wsyp parmezan. Wymieszaj. Wylej zupę na talerze i dekoruj grzankami, boczkiem i kosteczkami sera korycińskiego. 



środa, 14 listopada 2012

Sok na przemianę materii (walka z cellulitem)

Sok proponowany przez autorkę książki "Świerze soki z warzyw i owoców". Wypiłam. Wygląd nieciekawy, smak lekko gorzko słodko słony. Ale jak ma działać to warto:) 



Przygotuj:
gruszkę, ok 6 liści mięty, 2 łodygi selera i jeden spory grejpfrut. 
wszystkie owoce przepuść przez sokowirówkę

z podanych składników wychodzi szklanka soku. 

poniedziałek, 12 listopada 2012

Babka migdałowa

Za moim mężem chodziło coś słodkiego, nie bardzo chciało mi się piec, ale miałam mielone migdały, zaraz miała się skończyć data ważności, to uległam i upiekłam.
Ale nie w keksówce tylko w mini tortownicach. Przepasałam ciasto migdałową wstążką  posypałam pyłkiem z cukru pudru i oko było czym nacieszyć;) 


Składniki:
150 gram zmielonych migdałów
150 gram masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
szklanka mąki
2 łyżki likieru amaretto 




Moje ciasto upiekłam w 2 małych tortownicach, bo chwilowo straciłam kontakt z formą na keks.


Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj masło i cukier i ucieraj mikserem kilka minut, Dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj 2 łyżki likieru amaretto i mąkę migdałową  Wymieszaj, będzie to bardzo gęste, ale teraz kolej na białka. Dodawaj i mieszaj ciasto. Piecz w 180 stopniach ok 50 minut.