środa, 21 listopada 2012

Palmiry francuskie ciasteczka zrobisz je sama.


Patrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło.
                                              Moje pierwsze domowe palmiry.


SKŁADNIKI:

opakowanie ciasta francuskiego
2 garście mielonych orzechów
cukier trzcinowy 


PRZYGOTOWANIE:

Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.
zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka ok. 1 cm. Rozłóż na blasze w sporej odległości od siebie, bo ciasto urośnie.
Piecz w 220 stopniach ok. 15 minut.
 Są cudownie chrupiące. Zapomniałam dodać cynamon, który by pasował idealnie. 
Następne zrobię z wiórkami migdałowymi i zmielonymi migdałami. 


niedziela, 18 listopada 2012

Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią


Zima to czas kiedy więcej czasu spędzam w kuchni. O tej porze rou lubę używać piekarnik. Zapach wydostajacy się na cały domjest pyszny. Przygotowałlam placek wyrwny z cuknią i cebulą. Cukinię paski zgrillowałam wcześniej na patelni. 

Ciasto:

2 szklanki mąki
150 ml gazowanej wody
5 łyzek oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
szczypta cukru


Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy i rozłóż nadzienie

Nadzienie:

250 g ricotty
1 jajko
50 g tartego parmezanu
łyżeczka oregano



Zawiń brzegi ciasta formując zakładki



Zgrilluj cukinię



Zgrilluj białą włoską cebulę



Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut w 190 stopniach C



Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem.


Moja rada:  Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze.