sobota, 1 grudnia 2012

Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem


Zanudziły mi się ziemniaczane kopytka dlatego po wersji łososiowej z patatem przyszła kolej na pure z zielonego groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;) 




kilogram ugotowanych ziemniaków
1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego
jajko
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ser bułgarski
natka
 oliwa

lub

masło świeży estragon
sól



Ziemniaki przeciśnij przez praskę
groszek zmiksuj na gładka masę
Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto.
Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka.
Gotuj 2 minuty po wypłynięciu.



Podawaj z serem i natką lub z masełkiem estragonowym (masło zmiksuj ze świeżym estragonem lub wymieszaj łyżką z suszonym).




Postny biały barszcz na prawdziwku ze świeżym majerankiem

Zimno , zimno coraz zimniej, a u mnie zupa na podwyższenie odporności.
Postny biały barszcz z 2 grzybkami.

butelka barszczu białego
2 litry wywaru warzywnego - może wyć z kostki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziemniaków
mleko
świeży majeranek
pieprz
sól do smaku
2 suszone prawdziwki

Zagotuj wywar, wrzuć umyte suszone prawdziwki i zioła. Obierz ziemniaki  i pokrój w kostkę i włóż do garnka. Gotuj. Kiedy będą miękkie wymieszaj barszcz i wlej w silnie gotujący się wywar aby nie zrobiły się kluski z mąki mieszaj aż się zagotuje. Wlej trochę mleka, aby złagodzić kwaśny smak zupy.


Podawaj ze świeżym majerankiem.



Nalewaj gorące do ciepłych miseczek.

wtorek, 27 listopada 2012

Piernikowo -bananowy koktajl na bazie mleka sojowego

Dzisiaj przyszedł mi do głowy smak piernikowy.
Dla mnie pycha:)



Wzięłam :

szklankę mleka sojowego
banan
1 łyżeczkę siemienia lnianego - bez niego nie ma moich koktajli
szczypta przyprawy piernikowej lub 2 szczypty




Świetny na drugie śniadanie, ale także na deser nie pogardziłabym nim;)
Fajny smaczek.


poniedziałek, 26 listopada 2012

Panna cotta z mleczka kokosowego z granatem

Bardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych.


Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy) 
stevia w kroplach
agar agar, ale może być żelatyna
4 płatki żelatyny 
owoce granatu 




Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu lub innego słodzika, który zastępuje cukier. Namocz płatki żelatyny w wodzie, odciśnij z wody a potem podgrzej  aż się rozpuści. Wlej do mleczka i dość długo mieszaj, żeby z zimnym mleczkiem dobrze się połączyło. Wlej do miseczek. Włóż do lodówki  na ok 2 godziny. Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)-  zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce  połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu.

Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny. Do mleczka dodałam 3 płatki żelatyny  Dlatego do wykonania proponuję dać 4 płatki. Wtedy można będzie wyjąć na talerz i polać sosem z granatu przygotowanego z soku i odparowanego kilka minut do gęstej konsystencji.