czwartek, 20 grudnia 2012

Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami

Na świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko 



4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
anyżek
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy ok 4 łyżek
płatki papryczki chili



 Obsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor.

Ugotuj ryż na sypko.

Przygotuj sałatę, zrób do niej sos: 3 łyżki - olej arachidowy ( nie koniecznie), łyżka sosu sojowego, łyżeczka octu ryżowego sok z imbiru 1 łyżeczka, olej sezamowy kilka kropel. Wymieszaj. Posyp sezamem.




niedziela, 16 grudnia 2012

Kuferek kardamonowych pierniczków

Są mięciutkie, świeżutkie i będą zdobione w Wigilię



500 gr mąki pszennej
250 gr mąki żytniej
4 jajka
150 gr cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder
200 gr miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
8 sztuk goździków utartych w moździerzu
2 łyżki mielonego kardamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki kakao
200 gr roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny 


Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty
Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach po 10 minut.


Posyp cukrem pudrem.




Lub jeśli masz czas i chęci polukruj:

Lukier szklanka cukru pudru, sok z cytryny  - ok 1 łyżka, białko.

Wystudzone pierniczki maluj pędzelkiem.