niedziela, 27 stycznia 2013

Dorsz zapiekany z fenkułem



Bardzo lekkie i danie.  Czułam się najedzona. Ale nie przejedzona.  Ziarenka fenkułu i sam fenkuł podkręciło trawienie. 



5-6 płatów świeżego fileta z dorsza
cytryna
fenkuł
cebula szalotka duża
łyżka nasion fenkułu
sól
pieprz
bazylia
oliwa
ocet balsamiczny biały krem
mąka


Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą filety. Posyp delikatnie bazylią.  Połóż warstwę z połówki fenkułu, cebuli w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.







Surówka z fenkułu:

Pół fenkułu poszatkuj na mandolinie. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu.

Podawaj z dzikim ryżem.

5 komentarzy:

  1. Witam,
    przepraszam, że nie zaglądałam tu tak długo, ale aktualnie jestem ciut zabiegana.
    No ale jestem i nadrabiam.. ciekawy sposób na rybkę... przyznaję, że nigdy nie jadłam fenkuła. Wygląda bardzo ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby należą do moich ulubionych produktów i szukam wszędzie nowych inspiracji.
    Fenkuł dla ryby, choć jeszcze nie robiłam, będzie świetnym anyżkowym kontrapunktem. Rozumiem, że to 40 minut, po to aby zmiękczyć koper włoski i zharmonizować tekstury składników. tylko czy coś z tego fileta rybnego pozostanie. Tak sobie głośno myślę- poddałabym koper najpierw obróbce, i na ostatnie 5 minut (z max 15) dodałabym do rybki. Oczywiście subiektywna opinia, ale idea mi się podoba:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię dorsza, a z fenkułem jeszcze nie jadłam. wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dorsza, apetycznie to wszystko wygląda! Mmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na rybę, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń