środa, 23 stycznia 2013

Pizza na słodko z sosem z gorzkich pomarańczy

Wyszła puszysta, słodka i zaskakująca.  Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniła resztę. Mnie zaspokoił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa. 

Ciasto:
2 szklanki mąki
20 dkg drożdży piekarskich
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
mąka do posypywania

Zagnieć cisto w misie, przykryj folią, niech urośnie. 


Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło.
Otwórz:
puszka fig
mała puszka ananasa
i układaj na spodzie.

Piecz 220 stopni przez 20 minut

Przygotuj os:
2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
 łyżka miodu z mniszka

Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem.



1 komentarz: