poniedziałek, 25 lutego 2013

Tartinka z jabłkami i sosem toffi


Oto maja tartinka. Można ją wykonać szybko lub slow.
Gotowe ciasto kruche plus sos toffi np. Oetkera lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser. 


 na 2 sztuki

jabłko malinówka  - ja takiego użyłam, ale nie upieram się
100 gram mąki
75 gr zimnego masła
75 gr cukru
jajko

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub  - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłkami.
Piec 30 minut w 180 stopniach



Sos toffi:
pół szklanki brązowego cukru
40 gram masła 82% miękkie
100 ml śmietanki 36%
szczypta soli




Podawać ciepłe z gorącym sosem toffi.

9 komentarzy:

  1. Smacznie wyglada, na pewno tez tak smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie!
    Pyszne jabłko w kruchym cieście i toffi.
    Chcę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze , ze pierwszy raz dodałam toffi ( bo kalorie) ale wczoraj nie oparłam się i ... już się nie będę opierać:)

      Usuń
  3. mmm wygląda przepysznie...a do tego jak musi smakować...:) Koniecznie do wypróbowania:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczna :)
    Jabłka z toffi to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń