piątek, 1 marca 2013

Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii


Ten przepis pochodzi z książki znanego na wyspach brytyjskich kucharza. Wykonałam go według jego przepisu. Makaron jest bardzo delikatny i pachnie cytrynowo, ale...jest trochę mdły... chyba za delikatny. Pasuje do niego gotowany na parze halibut. Więc dla zwolenników lekkiego smaku będzie wspaniały. Mnie brakowało w nim "pazura" -  więc dodałam czosnek i anchois.  

Składniki:

3 porcje makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
 paczuszka orzeszków pini
pół łyżeczki chilli w płatkach
cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta
skórka otarta z jednej cytryny (kupiłam ekologiczną w Lidlu)
starty ser pecorino 


PRZYGOTOWANIE:

 Ugotuj makaron. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć orzeszki pinii, aby się lekko zarumieniły  dodaj cukinię, dopraw solą. Mieszaj i duś kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny i odcedzony makaron. Posyp chilli. Wyłóż na talerze i posyp serem pecorino. 

5 komentarzy:

  1. Znakomity!
    A Twoje udoskonalenia bardzo mi odpowiadają.
    Z pewnością podniosły smak pasty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste , szybkie danie:) A jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste, a jaki piekny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pazur według mnie bardzo dobrze zrobił temu daniu. Pieknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń