środa, 20 marca 2013

Kruche króliczki wielkanocne


Takie króliczki będą uwielbiały dzieci. Można dać dzieciom dekorować, jeśli przygotujemy im kolorowe lukry. W Wielkanocny poranek nie będą się nudziły. I już widzę na buziach dumę kiedy same je udekorują:)



Czerwone króliczki:

szklanka mąki krupczatki
1 jajko
pół szklanki cukru
50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę 
wanilia
kilka kropli czerwonego barwnika



Zielone króliczki:

szklanka mąki pszennej
1 jajko
pół szklanki cukru drobnego
50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę
wanilia
kilka kropli zielonego barwnika





Zagniatamy ciasta z podanych składników  w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut  Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt  - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach 10 minut.

Rada: Czerwone wykonałam z maki krupczatki, są bardziej twarde niż te wykonane z mąki pszennej. Ale za to czerwone znakomicie zachowują strukturę ciastka, są bardzo gładkie. Zielone z maki pszennej są kruche ale jak widać na zdjęciu mają inną powierzchnię. Powiem tak:  z koszyka zniknęły najpierw zielone. 



6 komentarzy:

  1. nooo wreszcie oczekiwany przepis :) Króliczki świetne, na pewno wypróbuję :) Jakiego barwnika używałaś? Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):) Polecam Ci firmy Wilton. Kupiłam przez allegro. Próbowałam też innych ale ten jet sprawdzony i możesz barwic od jasnego różu po czerwień meksykańską. Jest gęsty i niewiele trzeba aby uzyskać wspaniałe kolory:) Buziaki:)

      Usuń
  2. w koszyczku wielkanocnym zdecydowanie grałyby pierwsze skrzypce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahaha, jakie słodziaki;D
    Na Wielkanocny w stół w sam raz;D

    OdpowiedzUsuń