poniedziałek, 11 marca 2013

Placki selerowo- ziemniaczane i buraczoano - ziemniaczane




Dwa smaki. Oba rożne. Ale nie można jednoznacznie stwierdzić:  które lepsze? Każdy z nich  z osobna zachwyca.



2 duże ziemniaki
pół selera dużego
spory burak
2 jajka

Sos:
jogurt gesty 
drobno posiekany koperek
ząbek czosnku
sok z cytryny
skórka z cytryny
olej do smażenia 




 W malakserze lub na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę.  Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka.
Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy z nadmiaru tłuszczu. Cudownie smakują z sosem jogurtowym.

2 komentarze: