poniedziałek, 11 marca 2013

Placki ziemniaczane z burakimiem i selerem



D
wa smaki. Oba rożne. Nie można jednoznacznie stwierdzić: które lepsze? Każdy z nich  z osobna zachwyca.

Składniki:

2 duże ziemniaki
pół selera dużego
spory burak
2 jajka

Sos:

jogurt gesty 
drobno posiekany koperek
ząbek czosnku
sok z cytryny
skórka z cytryny
olej do smażenia 

Przygotowanie:

W malakserze lub na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę. Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka.
Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy z nadmiaru tłuszczu. Cudownie smakują z sosem jogurtowym.

2 komentarze: