poniedziałek, 11 marca 2013

Wielkanocny żur dla bezmięsnych


                   

Zanim na dobre zacznie się bój o smaczny, wyjątkowy, najlepszy żur, barszcz biały na wielkanocny stół  - ja już dziś wypróbowuję zakwas i sprawdzam czy aby wszystkie przyprawy w kuchni są. Żeby nie było zaskoczenia.


wywar z warzyw 2 litry
2 liście laurowe
kilka ziarnek ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu czarnego i białego
łyżka tartego świeżego chrzanu lub ze słoika
250 ml zakwasu 
2 kapelusze prawdziwków
jogurt lekki
majeranek
gotowane jaja na twardo
sól

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, dodaj kapelusze prawdziwków, wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski
dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj. 
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem. 
Do misy żuru włóż jajo  i podawaj. 

Wielkanocne Smaki III

5 komentarzy:

  1. Ja dodałabym jeszcze czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, przyda mi się, smaczny, sprawdzony przepis na świąteczny żur, bo w tym roku pierwszy raz na Wielkanoc zawitają do mnie rodzice i teściowie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja Tobie życzę smacznych Świat. Trzymam za Ciebie kciuki, żeby wszystko się udało:)

      Usuń
  3. Uwielbiam żurek :) Barszczyk biały, zalewajkę :) Wszystkie odmiany!

    OdpowiedzUsuń