środa, 3 kwietnia 2013

Orkiszowa brioszka



Lubię ją robić. Powód? Wyrabiam ciasto wieczorem. Wkładam w formie do lodówki. Rano nastawiam piekarnik na 190 stopni, aby po 30 minutach jeść cieplutką brioszkę. Miód, kawa i ona:) A teraz jeszcze zdrowsza!


Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki orkiszowej
20 g świeżych drożdży
50 ml mleka ciepłego
100 g roztopionego masła
3 łyżki cukru trzcinowego
3 jaja
szczypta soli
garść rodzynek 


Przygotowanie

Mąkę przesiej i zrób wgłębienie, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy obok siebie, dzięki temu po upieczeniu będą ładnie się odrywać. Surowe ciasto w formie włóż do lodówki przykrywając folią spożywczą na całą noc. One jeszcze raz urosną, mimo niskiej temperatury. Rano nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 30-40 minut.


16 komentarzy:

  1. ależ mi smaka narobiłas... pedzę jutro po mąkę orkiszową i sobie tez taką brioszkę przygotuję:):*

    OdpowiedzUsuń
  2. Brioszkę robiłam raz - 3 lata temu? ale ten czas leci... mmm z dżemikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. miód, kawa i ona... podoba mnie się to!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszędzie na blogach brioszki, może i ja się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ostatnim czasie faktycznie sporo się tego pojawia. Nie jest to zresztą taka prosta sprawa :)

      Usuń
    2. jak zrobisz raz, to już pójdzie gładko:) ja robię już na przysłowiowe "oko"

      Usuń
  5. Ja ją porywam taka piękna. Aż ślinka mi leci. Taka rumiana, chrupiąca......

    OdpowiedzUsuń
  6. tak o poranku do kawki - poezja :)
    jeszcze tylko trochę owoców i idealne śniadanie do łóżka gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna!
    Do porannej kawy bajecznie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  8. ALe wyrosła pięknie !:) Idealna !

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna jest! mmm, zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  10. szukam czegoś staropolskiego... pomóż please, jak coś znajdziesz u siebie w przepisach to wyślij mi link na blog :) będę Ci wdzięczna :* brioszka- wydaje mi się że lekko zawiewa starą Polską :)

    OdpowiedzUsuń