środa, 24 kwietnia 2013

Roladki z bakłażana w pomidorach


Kupiłam bakłażany. Fioletowego. Białego -  taki albinosik wśród nich. Łaciatego. Chińskiego i paczkę baby bakłażanów. Z dużego fioletowego, bo on potrzebował najszybszej obróbki zrobiłam roladki.


bakłażan
mozzarella
oregano, bazylia
puszka pomidorów
50 ml wina białego wytrawnego
łyżeczka koncentratu
sól
chilli



Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5 cm plastry, posól i odstaw na ok 20 minut aby zmiękły i puściły wodę. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem.

16 komentarzy:

  1. też niedawno robiłam bakłażanka ;) grillowałam go i nadziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te roladki są po prostu śliczne!
    Widziałam wiele podobnych,ale nigdy tak uroczych.
    I pyszne musiały być,bez wątpienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ma się ochotę sięgnąć po sztukę :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe, proste i efektowne!!!:)))
    poproszę :)*

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe bogactwo bakłażanów! świetna propozycja, czekam na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam bakłażana, mniam pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne!!! muszę iść na bakłażanowe polowanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygladają przepysznie :) poprosze jedną ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bakłażana :) Pasuje jak ulał do pomidorów. W sam raz na majówkowe party!

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wyglądają:) kusisz nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają świetnie, i tak ładnie podane :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń