poniedziałek, 27 maja 2013

Budyń miętowy


Zielono mi... z bitą śmietaną.
Wpadł mi do głowy nagle pomysł i musiałam go zrealizować. Wyszedł pyszny budyń z miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym.



2 szklanki mleka
2-3 łyżki syropu miętowego
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 

pół opakowania śmietany kremówki
odrobina śmietanżelu 


Z podanej ilości mleka odlej odrobinę i rozprowadź skrobię oraz dodaj syrop miętowy. Na gotujące się mleko wlej przygotowany płyn. 
Dekoruj bitą śmietaną. 


Nie dodawaj cukru, bo syrop jest słodki. 


17 komentarzy:

  1. O kurcze nigdy nie jadłam budyniu o takim smaku :) Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. uwielbiam mięte, budyń musi być nieziemski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest super, chociaż mój mąż kiedy go jadł nie zgadł smaku i myślał, ze to kiwi, ale tłumaczy go fakt, ze wcześniej jadł pesto bazyliowe.

      Usuń

  3. Hej :)
    Mam zaszczyt nominowac Cie do Liebster Blog. Mam nadzieje, ze znajdziesz ochote i chwilke na udzial w zabawie. Bedzie mi bardzo milo :D Pytania znajdziesz tu : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/05/28/liebster-blog/

    Pozdrawiam serdecznie, Klaudia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię miętowe desery, to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! :) jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny kolor ma! Chętnie bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie :) i kolorek fantastyczny!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, niesamowity! Zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to musi być dobre. Uwielbiam miętę :-) pomysł świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki kolor genialny ! Musi być bardzo orzeźwiający, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pomysł! wygląda mega kusząco

    OdpowiedzUsuń