poniedziałek, 13 maja 2013

Zupa z białych szparag z białym winem



Sezon na szparagi w pełni. Są coraz tańsze. 
Raz w roku przynajmniej trzeba ją zrobić. Zagęstnikiem w tym kremie był spory korzeń pietruszki.


Składniki:

pęk białych szparagów
olej rzepakowy
150 ml białego wina białego wytrawnego
biała cebula czosnkowa 
duży korzeń pietruszki
kilka łyżek słodkiej śmietanki 12 %
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
czarny sezam, kilka gałązek rzeżuchy opcjonalnie


Przygotowanie:

Obierz szparagi, odetnij główki. W garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki pietruszki z białą cebulą. Następnie wlej wodę - ok 1,5 litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz. Wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate sito (moje szparagi mimo, że starannie obrane miały jeszcze zdrewniałe części, które przeszkadzałyby podczas jedzenia). Następnie dodaj do zupy główki szparag i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw gałką muszkatołową. Wylej zupę i dekoruj śmietanką , sezamem i rzeżuchą.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, tak smaczna, ale bez sita się nie obeszło, co spowodowało, ze białe szparagi będą rzadkim u mnie gościem.

      Usuń
  2. Pyszna, koniecznie musimy spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szparagowe kremy :) Z winem musi być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi sa super - zdrowe i pyszne. Ja tez juz czekam na biale, ale u mnie jeszcze nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam, ale połaczenie szparagów i białego wina musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kremu jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie, uwielbiam zupy-kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szparagi pod każdą postacią, choć krem jest dla mnie nowością

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja się cieszę, że jest sezon na szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za delicje, z winem jeszcze nie robiłam kremu szparagowego. Super

    OdpowiedzUsuń
  10. W takie formie szparagów jeszcze nie jadłam;) tylko tego wina w zupie trochę mi szkoda;p

    OdpowiedzUsuń