środa, 22 maja 2013

Paluchy z makiem i z czarnym sezamem z orębami


Do chrupania, piwa, zupy i częstowania:) 


SKŁADNIKI:

500 g mąki
8 dkg suszonych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
łyżeczka cukru
łyżka otrąb pszennych
200 ml mleka


Wsyp mąkę i otręby do miski, dodaj drożdże i cukier, wlej ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i oliwę. Pod koniec wyrabiania dodaj łyżeczkę soli. Wybronione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie odgazuj. Rozwałkuj na stolnicy na ok. 0,5 cm. Potnij ciasto na 1,5 cm paski. Na stolnicy rozsyp sezam i mak. zacznij rolować otaczając ciasto makiem i sezamem. Piecz w 200 stopniach ok. 20 minut. 

21 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale. Już od jakiegoś czasu mam ochotę upiec coś w tym stylu więc chyba wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :) http://emiolecooking.blogspot.com/
    Pozdrawiam i życzę miłej zabawy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Przekąska idealna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę świetnie ! cudowna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze.. zawsze je kupowałam.. a tobie wyszły tak jak sklepowe, a w smau zapewne 6x lepsze! cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają idealnie :D pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czarny sezam bardzo tu kusi...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladaja pieknie i smacznie, super do piwka:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna przekąska! chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobię :) także kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak domowe paluchy bez konserwantów. Świetnie wyglądają. Sama bym pochrupała :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie, idealna przekąska do tego dobry film i wieczór udany:)

    OdpowiedzUsuń
  13. do pochrupania przy filmie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie wyglądaja takie domowe, długie pluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W życiu bym nie powiedziała, że to paluch domowe - wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. domowe zapewne sto razy lepsze!:D wyglądają bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię bardzo podobne tylko z innymi dodatkami, moja rodzina się nimi zajada i podwójna porcja znika w jeden dzień :)

    OdpowiedzUsuń