środa, 8 maja 2013

Pizza w czterech smakach


Dlaczego pizza ma być okrągła? Ja pobawiłam się ciastem i wyszła mi pizza podłużna. Lekko nacięłam "przedziały" a w ich miejsce położyłam wałki ciasta. Dzięki temu pizza się łamała. Wyszła pizza w odcinkach. Nie potrzebowałam noża.
Są w niej zawarte też cztery smaki. "Odcinek" z salami był mojego syna. Wersje wege nasze. 
Niby tak wiele składników, a tak naprawdę  powstała  z resztek, jakie miałam w lodówce.


Ciasto na pizzę kupiłam w Carrfour za 1,67  - 0,5 kg !!

Rozwałkuj ciasto. Odetnij z boku ok 1,5 cm pasek ciasta. Będziesz nim dzielić odcinki pizzy.



Odcinek pierwszy:

4 szparagi (koniecznie blanszowane!!! Niektórzy kucharze twierdzą, że od tłuszczu szparag zmięknie w trakcie pieczenia. Nie zmiękną. Bo w mojej pizzy nie ma tłustego sera.  Kilka minut we wrzątku i będą wspaniałe
2 łyżki sosu pomidorowego*
jajo
kilka kawałków porwanej mozzarelli light**

Odcinek drugi:

2 łyżki sosu pomidorowego
4 pieczarki
2 krążki cebuli czerwonej
kilka kawałków porwanej mozzarelli light

Odcinek trzeci:

2 łyżki sosu pomidorowego

kilka kawałków porwanej mozzarelli light
5 plasterków salami 

Odcinek czwarty :

2 łyżki sosu pomidorowego
kilka sztuk pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
kilka kawałków porwanej mozzarelli light

* na całą pizzę potrzeba puszkę pomidorów najlepiej Mutti Polpa - są najlepsze. 
** na całą pizzę wystarczy jedna mozzarella

Sos pomidorowy:

łyżka oliwy z oliwek
puszka pomidorów
szczypta chilli
1 łyżeczka soli
ząbek czosnku
oregano+ bazylia do smaku.


Pizzę pieczemy w 250 stopniach przez 15 minut.

Odcinek szparagowy był mój. Niestety zajęłam się nie wiem czym i przytrzymałam pizzę dłużnej dlatego żółtka się za bardzo ścięło. Wiec po upieczeniu, natychmiast wyjmij z piekarnika. Ale i tak było smacznie. 

13 komentarzy:

  1. Nawet nie wiedziałam, że jest gotowe ciasto na pizze :D Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł - takie 4 pory roku :) lepiej tylko ciasto zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cztery pory roku? Bardzo fajny pomysł!!! Super:)

      Usuń
  3. Lubie urozmaicone jedzenie, wiec taki wybor bardzo by mi odpowiadal:-) Wszystkie wersje wygladaja rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki wypas i świetny pomysł. Sama bym zjadła całą :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałabym problem na jaki smak się zdecydować, najprawdopodobniej zjadłabym każdej pizzy po trochu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadza się, wclae nie musi byc okrągła! Najbardziej do gustu przypadła mi mała, podłużna, bo świetnie się ją jadło (u mnie z ziemniakami - pychota!)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. u mnie też nigdy nie ma okrągłej pizzy;D
    Ale pomysł z łamaniem i 4 smakami-genialny;) dla każdego coś dobrego;D

    OdpowiedzUsuń
  8. aż zgłodniałam :) uwielbiam pizzę, a jeszcze jak bym miała w tylu smakach to byłabym w niebie :D

    OdpowiedzUsuń