wtorek, 21 maja 2013

Wieloziarnista grzanka z jajem



Jajo usadzone w grzance. Kupuję ogromny chleb z formy w izraelskiej kawiarni. Jest nafaszerowany ogromną ilością ziaren, łamane żyto, len, słonecznik.
To na poranny rozruch, aby dobrze zacząć dzień. Jedna kromka tego chleba odpowiada 2 kromkom zwykłego chleba tostowego, dlatego po wycięciu odpowiedniej średnicy koło , mieści się w niej całe jajo. W mniejszym chlebie należy dać mniej białka, aby nie wypłynęło poza kształt koła. 



kromka chleba
świeże jajo
sól
kilka kropel oleju
pomidorki 



Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Połóż na niej grzankę z wyciętym kołem na jajo. Zrumień z jednej strony. Po odwróceniu grzanki, w miejsce gdzie będziesz sadzić jajo nalej odrobinę oleju, żeby podczas smażenia nie przywarło do dna patelni. Po ścięciu się białka wyjmij na talerz. W małym rondelku na niewielkiej ilości oliwy podduś lekko pomidorki z sola i bazylią, jeśli lubisz dodaj czosnek.

10 komentarzy:

  1. po takim śniadaniu dzień musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre jajo nie jest złe! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten sposób i jest fantastyczny w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny , zdrowy pomysł na grzankę z jajkiem ;) idealnie na śniadanie czy kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. też uwielbiam taaaki duży chleb, niestety nie mogę nigdzie go spotkać, więc często przywożę sobie z UK (oni tam tylko takie mają) i mrożę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz w Warszawie to dam Ci adres:)

      Usuń
  6. Z bazylią i pomidorkami ekstra wygląda. Schrupałabym jedną :-)

    OdpowiedzUsuń