środa, 24 lipca 2013

Mus jaglany z brzoskwiniami



Pierwszy raz próbowałam kaszy jaglanej w deserze. Pyszna. Miałam po nim dobre samopoczucie.
Dla osób, które unikają laktozy - ideał.


szklanka kaszy jaglanej
garść migdałów lub pół szklanki mleka migdałowego
cukier z prawdziwą wanilią

3 brzoskwinie
odrobina wody



Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Do wystudzonej kaszy dodaj migdały namoczone w 0,5 szklanki gorącej wody ( zrób to wcześniej ) i cukier waniliowy. Całą zawartość wlej do ugotowanej kaszy i zblenduj na mus. 
W rondlu umieść pokrojone brzoskwinie i podlej niewielką ilością wody, aby owoce nie przywarły do dna. 
Nie trzeba dodawać żadnej substancji słodzącej.
Przekładaj do szklanek warstwami.

Pyszne na śniadanie, lunch i deser.
Zimne prosto z lodówki smakuje również.


14 komentarzy:

  1. pyszny , zdrowy mus z moimi ulubionymi owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny deserek :) chętnie się poczęstuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki deserek to bym z wielką przyjemnością zjadła... prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedyna kasza, za którą nie przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pi ęknie się prezentuje i na pewno jest smaczny. Nie robiłam jeszcze takiego puddingu. Czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ genialne połączenie! muszę wypróbować w najbliższym czasie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kaszę jaglaną w takim wydaniu (właściwie to lubię ją w każdej postaci;p ) Z brzoskwiniami jeszcze nie miałam przyjemności jej skosztować, ale czuję, że to bardzo udane połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mus dla mnie zdrowy z kaszą i owocami. Wiesz co dobre i zdrowe :-) i mleczko migdałowe pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... moja rodzinka lubuje się w kaszy jaglanej od dawana i na słodko i na słono ale brzoskwiniowo jeszcze nie było :-)

    PS: fantastyczny blog! nietuzinkowe przepisy i piękne zdjęcia :-) dodaję oczywiście do ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń