wtorek, 16 lipca 2013

Pomidorowa krem z żółtych pomidorów



Zobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą.
Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 




1 kg żółtych pomidorów
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
bazylia
olej
pieprz do smaku

Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem z odrobiną soli. Pomidory puszczą bardzo dużo soku. wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok 5 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj przez sito, pozbędziesz się skórek. Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki.


13 komentarzy:

  1. Taka pomidorowa to coś dla mnie. :)
    Polecam Ci zrobienie pomidorowej z pieczonych pomidorów. Na pewno nie pożałujesz, bo smak jest obłędny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa o takiej pięknej pomarańczowej barwie ... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm w takiej formie jeszcze nie jadłam pomidorowej - dziwne! muszę nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, a ja żółtych pomidorków jeszcze nie miałam przyjemności jeść. Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za kolor! Pyszna musiała być!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna zupka i bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam żółte pomidory, wymiatają smakiem. Są o wiele lepsze od czerwonych. Kremik jak malowany i pięknie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam zółte pomidory, są pyszne! ale w zupie nie próbowałam, hmm:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie! dobry pomysł na szybką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wygląda :) ale nie spotkałam jeszcze zółtych pomidorów:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolor jest obłędny! Wyglądają cudnie. Tak sobie myślę, że fajnie też może wyglądać zupka z fioletowych pomidorów- takie miała moja babcia na działce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękna, boska, koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń