środa, 10 lipca 2013

Sałatka kuskus z grillowanym bakłażanem i z cytrynowym dresingiem



Tą sałatkę jedliśmy wczoraj. I muszę szybko zapisać składniki, bo za chwilę coś mi ucieknie.
Jest niezwykle aromatyczna i pełna różnych zdrowych składnków. 


1 szklanka kuskus 
natka pietruszki
 1 średni bakłażan
pomidorki koktajlowe ok 8 szt 
1/2 cukinii
puszka ciecierzycy w zalewie
garść zielonej gotowanej fasolki 
kilka sztuk oliwek kalamata
kilka sztuk rodzynek jumbo 
ok 3 listków świeżej mięty 

Dressing:

50 ml oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu 
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny z jednej sztuki
ząbek czosnku



Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody. Rozkrusz widelcem, dodaj natkę wymieszaj. Bakłażan zgrilluj na patelni do grillowania lub na ruszcie, dołóż cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Warzywa dopraw solą morską. Niech razem się grillują. Do misy z kuskus dodaj odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo.
Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji. Polej sałatkę i wymieszaj. Na koniec posyp miętą. Odczekaj chwilę niech smaki się dogadają:)



5 komentarzy:

  1. sałatka w sam raz na obiad, mmmm:) lubię takie połączenie smaków, a kuskusa wiiieeeelbię;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna propozycja podania kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kuskus dość często gości u mnie w kuchni. musi rewelacyjnie smakować z grillowanym bakłażanem

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sałatki z kuskusem :)

    OdpowiedzUsuń