niedziela, 18 sierpnia 2013

Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem


Uwielbiam świeże ryby. Wiem kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie. 
Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza.

Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i  pysznie!


dla dwóch osób:
2 steki z tuńczyka
sól i pieprz, oliwa  - do natarcia steku

biała część pora
pół kieliszka wina
olej
sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora

pół opakowania świeżego szpinaku
paczuszka orzeszków piniowych
duża łyżka rodzynek
sól, pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej


 Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora,
niewielka patelnia do przygotowania szpinaku.

Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz. 
W rondlu rozgrzej ok łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w talarki białą część pora. Często mieszaj. Dolej białe wino, odparuj. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj szczyptę estragonu lub łyżeczkę świeżo siekanego. 
Na patelni rozgrzej oliwę wsyp orzeszki piniowe i rodzynki niech się zrumienią. Wyjmij na bok na talerzyk. Włóż na patelnię umyty szpinak i chwilę mieszaj, aż liście się zblanszują. Dodaj sól i pieprz. Na koniec dodaj orzeszki, rodzynki i dopraw gałką muszkatołową. 


Podanie:
Wykorzystałam kwadratowy pierścień. Na spód ułożyłam duszone pory. Następnie szpinak, tuńczyk. Górę udekorowałam  szpinakiem. Podałam białe wytrawne wino. 




12 komentarzy:

  1. Wygląda jak z najlepszej restauracji. Musiało być pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, uwielbiam grillowaną polędwicę z tuńczyka, a Twoja propozycja jest świetna i bardzo elegancko podana :) Pozdrawiam, La dolce Vita :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    Piękna kompozycja składników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad idealny! Bardzo pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  5. Często kiedyś kupowałam taką polędwiczkę z tuńczyka, nawet mi posmakowała :))

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, a jak musi smakować....

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite! Ale gdzie tu kupić świeże rybki... :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem co bardziej kuszące- rybka czy szpinak z orzeszkami piniowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak danie restauracyjne, piękne, że ho-ho!!

    OdpowiedzUsuń