niedziela, 1 września 2013

Warzywa stir fry z grzybami shitake


Krótko smażone chrupiące warzywa. Dosłownie chwilę. Więc szybko można je przygotować i zjeść coś dobrego.

 
SKŁADNIKI 

Na 2 porcje

 5 suszonych grzybków shitake
2 łyżki oleju 
sos rybny - trochę 
sos sojowy 2 łyżki 
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
100 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej nawet mrozonej
czerwona papryka
marchewka
ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
kolendra
czarny sezam do smaku 
papryczka chili - kawałeczek 
woda z namaczania grzybków 


Grzyby shitake myję i namaczam we wrzącej wodzie ok. 20 minut potem gotuję je 5 minut. Wyjmuję i lekko przestudzoną tnę w paseczki.
W międzyczasie marchew, imbir, czosnek i paprykę kroję na małe paseczki lub tzw.zapalki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i zaczynam krótkie smażenie od marchewki, potem dodaję paprykę, imbir, groszek, czosnek, sosy, na koniec pokrojone w paseczki grzyby. Smażę kilka chwil. 



 Teraz w przestudzonej wodzie w ilości ok. 3/4 szklanki w której gotowały się grzyby rozprowadzam skrobię i zalewam warzywa. 
Mieszam aż zgęstnieje i zrobi się sos. Wykładam na talerz i posypuję świeżą kolendrą i czarnym sezamem. 


8 komentarzy:

  1. oczywiście, że mozna zjesc coś pożywnego w krótkim czasie, ale i tak mam już wrażenie że jest lepiej i coraz rzadziej ludzie sięgają po dania w 5 minut - świadomość rośnie:)
    pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są takie warzywa. Ja groszek hoduję u mamy - jednak w tym roku było za sucho i w ogóle nie wykiełkował :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kompozycja! A grzybów shitake nigdy nie jadłam. Nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę pysznej kolacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, proste i szybkie danie :D No niestety sezon na świeże warzywa powoli się kończy i jesteśmy zmuszeni na import.

    OdpowiedzUsuń
  6. I Ty mi mówisz, że ja jestem kreatorką smaku? ;) Danie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń