piątek, 25 października 2013

Makaron rurki w szklance


Dziś Światowy Dzień Makaronu. Aby uczcić jego święto Makaron  podałam w szklaneczkach.
Można podawać na ciepło i zimno. 


Na 2 porcje:

szklanka makaronu penne 
200 ml klasycznego sosu pomidorowego tzw. passaty
szczypta papryczki chili lub peperoncino 
ząbek czosnku
2  fileciki anchois 
łyżka oliwy z oliwek
kilka sztuk pomidorków cherry
opakowanie sera mozzarella (w małych kuleczkach)
sól do smaku 
kilka sztuk czarnych oliwek
świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE 

Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Anchois i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok. 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do odcedzonego makaronu wlewamy sos i razem mieszamy. 
Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do makaronu razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli. Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.


16 komentarzy:

  1. Niby taka prosta sprawa, ale sposób podania niesamowity! Danie wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odjazdowy pomysł z tymi szklankami!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron :))) wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super podany! tak jeszcze chyba nigdzie nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak przyrządzony i podany makaron mogłabym jeść i jeść... bez końca ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelkie makarony, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. makaron - zawsze! a do tego ulubione składniki, świetne :)
    ps. podoba mi się "nowy look" bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne propozycja podania:) widzę małe zmiany na blogu - wg mnie teraz jest lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezwykły sposób na podanie makaronu :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny efekt. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń