czwartek, 31 października 2013

Śledź z musem z szarej renety


Śledzik  z musem z szarej renety.
Każda porcja w osobnej szklaneczce (6 sztuk)
Moja sugestia: aby pokroić śledzia w kosteczki ok centymetra. 
Ja ułożyłam piramidkę z kawałeczków ok 4 x 4 cm. Ale niezbyt wygodnie się je. 
Chyba, że całość przełożymy na spodeczek. 


5 filetów śledziowych
cebula różowa
100 ml białego wina
jabłko szara reneta
pieprz czarny
mielone ziele angielskie ( kupiłam M&S)
cynamon
 3 goździki


 Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryby. Obieramy jabłko i dusimy z 50 ml wina wraz z goździkami. Na patelni dusimy cebulę z mielonym zielem angielskim i odrobiną cynamonu. Pod koniec wlewamy pozostałą ilość wina. Odparowujemy. Jabłko i cebulę pozostawiamy co całkowitego ostygnięcia. Potem układamy w szklaneczkach na przemian. Warstwa jabłka posypana pieprzem, śledź cebula i tak ok 2 warstw. Udekorowałam kiełkami z brokuła. 
Wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby smaki się" przegryzły"


Śledzie - w każdej postaci

21 komentarzy:

  1. Przepis idealnie wpasowałby się również w moją akcje :D
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/sledzie-w-kazdej-postaci
    Zapraszam serdecznie

    A Twoje zdjęcia powalają... nawet jak bym śledzi nie lubiła, choć uwielbiam, to pewnie i tak bym skosztowała :)

    Pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne !Jestem jedyną w domu co lubi śledzie, chociaż mój mąż nie powiem zawsze spróbuje moje śledzie, szczególnie rolmopsy. Twoje śledzie przypominają mi szwedzkie śledzie z piernikowymi przyprawami i winem marszala. Koleżanka w pracy kiedyś zrobiła…
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. oo..! ja dziś rano jadłam śledzia opiekanego w zalewie octowej-był super, ale twoja wersja.. Twoja musi wymiatać, serio-takiego połączenia jeszcze nie znałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za dodanie wpisu do akcji. Zapraszam częściej :)
    Basinepichcenie

    OdpowiedzUsuń
  5. intryguje mnie taki pomysł na śledzia! ciekawie, ciekawie :) trzeba koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie połączenia. do tego jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, na początku myślałam, że cebulka to ramiona ośmiornicy. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super:) śledziki są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana uwielbiam śledzie i Twój przepis na pewno zostanie wykorzystany!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za śledziami, ale w takim wydaniu? Wyglądają bardzo kusząco i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego połączenie jeszcze nigdy nie widziała, ale podoba mi się :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z jabłkiem ciekawe... mmmm.... Z pewnością warte przygotowanie i to nie raz :).... Podanie również smakowice, prezentuję się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie brzmi i wyglada. Sezon na śledzie zatem wypada rozpocząć. Twój przepis przyda się idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. jak dla mnie rewelacja:) i do tego pięknie się prezentuje:) pozdrawiam:www.martwkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa jestem smaku... a wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Również zaciekawiona apetycznym zdjęciem, spróbuję zrobić takie u siebie, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdjęcia przecudne, aż chciałoby się mieć taką szklaneczkę przed sobą:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawe przepisy i ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń