środa, 18 grudnia 2013

Chlebek korzenny do pasztetów i konfitur z cebuli.


Pasuje do pasztetów, konfitury z cebuli. Przechowuje się bardzo długo. Zawinęłam go w celofan i mam nadzieję ze wytrzyma do świąt:) 


500 gram miodu gryczanego
500 gram mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 gwiazdka anyżu
kilka goździków
płaska łyżeczka cynamonu 


Anyżek i gózdzki rozetrzyj w moździerzu na pyłek.
Przelej miód do garnka i lekko podgrzej, aby był lekko ciepły ale płynny, zdejmij z palnika i mieszając szybko drewnianą łyżką  dodawaj mąkę. Wsyp przyprawy i dalej mieszaj, na koniec dodaj proszek do pieczenia.
Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem przelej ciasto do formy. Wyrównaj. Piecz ok 40-45 minut w 190 stopniach . Na koniec sprawdź patyczkiem. Jeśli patyczek będzie mokry dopiecz jeszcze 5 - 10 minut.

9 komentarzy:

  1. Jeszcze takiego nie jadłam i bardzo, ale to bardzo ciekawi mnie jego smak, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie- chlebek korzenny i konfitura z cebuli!! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek korzenny? O ja.. musi być genialny!
    Ale na pewno pasuje nie tylko do pasztetu, czy konfitury-spokojnie wszamałabym go z powidłami albo miodem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany jaki boski ten chlebek! I musi być pyszny, bo te przyprawy w nim... oj jaki to musi być zapach z pieca :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. a to piękny sposób na świąteczny bocheneczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam cebule, mam pasztet ale nie mam chleba. Podkradnę przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki chleb!
    Idealny do świątecznych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  8. przepięknie go pokazałaś na zdjęciach :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny, świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń