czwartek, 10 stycznia 2013

Kotleciki z zielonego groszku z kaszą bulghur

Kiedy przeczytałam o właściwościach  kaszy bulghur podjęłam decyzję, że będzie w moim domu częstym gościem.  Kiedy ją spróbowałam, pomyślałam, że to najlepszy dodatek do każdego dania. Wypiera powoli ryż w moim domu. 


Kotleciki: 
pół opakowania mrożonego groszku
cebula
jajko
ząbek czosnku
szklanka mąki sojowej
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
olej do smażenia rzepak
bułka tarta 


Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
cebula
kilka płatków papryczki chilli
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka kuminu zmielonego
ząbek czosnku
sól

Kasza bulghur przygotowana według przepisu.

Przygotowanie: ugotuj groszek w osolonej wodzie. Wystudź. Pokrój cebulę na małe kawałki. Wrzuć do malaksera i zmiksuj. Dodaj jajko i czosnek. Miksuj pulsacyjnie. Wyjmij całość do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej ok pół szklanki wody.
Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż.

Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś ok 10 min. Dopraw.

Podawaj z kaszą bulghur.