piątek, 18 stycznia 2013

Pasta do kanapek z bryndzy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Lubię naszą polską bryndzę. W serowym ujęciu;) Jednak sam jej smak mi się znudził. Dodałam kilka składników i jest boska pasta do kanapek


100 gram bryndzy
3 suszone pomidory
6 szt zielonych oliwek
natka pietruszki
2 łyżek jogurtu
kilka kropel oliwy z oliwek na wierzch 












Pomidory i oliwki posiekaj z natką. Dodaj do bryndzy, wlej jogurt i wymieszaj. 
I z gorącym bochnem chleba:) 




czwartek, 17 stycznia 2013

Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami

Ten barszcz robię tylko zimą. Tylko teraz mam na niego ochotę. Latem o nim nie pomyślę, ale teraz jem go chętnie. Dlaczego? Wybieram instynktownie.


1,5 litra bulionu z warzyw
2 starte ba dużych oczkach buraki średniej wielkości
3-5 łyzek zakwasu z buraków.
cebula biała
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
ziele angielskie
2 łyżki oliwy
mleko zagęszczone

Zagotuj bulion, zetrzyj buraki. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj.

Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty.

Krakersy:

szklanka mąki orkiszowej
sól
szczypta soli
drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki.

Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni)





poniedziałek, 14 stycznia 2013

Łódeczki z cykorii z kremem z awokado

W karnawale potrzebne są małe przekąski. Oto moja propozycja. 

Cykoria czerwona
dojrzałe awokado
wędzony łosoś
różowy pieprz
śmietanka kremówka 2 łyżki
sok z połówki cytryny
sól
1 ząbek czosnku 


Przekrój awokado na pół. Wyjmij pestkę. Miąższ wyjmij do naczynia, wlej sok z połówki cytryny, zmiksuj, dodaj śmietankę i zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dodaj przyprawy: różowy pieprz i sól. Wymieszaj. Napełnij listki czerwonej cykorii. Na wierzch połóż paseczek wędzonego łososia. Udekoruj natką i posyp różowym pieprzem. Podawaj z ciabattą.