czwartek, 24 stycznia 2013

Minimalistyczny omlet z pieczarką z chrupiącą surówką

Dziś zrobiłam sobie w kuchni małe laboratorium.  Wszystkie składniki  przygotowywałam z duża precyzją. Koncentracja na wysokim poziomie. Sałatka układana pęsetą. Czułam się wyjątkowo. Jak gdybym tworzyła obraz. 



jajko
pieczarka
łyżeczka sosu sojowego
olej

2 plastry ukośne marchewki
ćwiartka czerwonej papryki
dymka
czarny sezam
kilka kropel oleju z sezamu



Umyj pieczarkę. Pokrój w równiutkie plasterki. Użyjesz te ze środka. Rozgrzej olej. Obsmaż pieczarki, posól. Roztrzep w naczyniu jajko dodając sos sojowy. Ułóż pieczarki na rozgrzanej maleńkiej patelni i wlewając jajko przytrzymaj widelcem pieczarki, aby nie wypłynęły. Kiedy zacznie się ścinać, przekręć omlet na drugą stronę. Smaż na bardzo wolnym ogniu. Wyjmij na papierowy ręcznik  Teraz pokrój marchewkę i paprykę w skośne paseczki. Ułóż na talerzy zgranie warzywa. Posyp dymką pokrojoną ukośnie a całość skrop kilkoma kroplami oleju sezamowego, i czarnym sezamem.

środa, 23 stycznia 2013

Pizza na słodko z sosem z gorzkich pomarańczy

Wyszła puszysta, słodka i zaskakująca.  Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniła resztę. Mnie zaspokoił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa. 

Ciasto:
2 szklanki mąki
20 dkg drożdży piekarskich
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
mąka do posypywania

Zagnieć cisto w misie, przykryj folią, niech urośnie. 


Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło.
Otwórz:
puszka fig
mała puszka ananasa
i układaj na spodzie.

Piecz 220 stopni przez 20 minut

Przygotuj os:
2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
 łyżka miodu z mniszka

Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem.



wtorek, 22 stycznia 2013

Cukiniowo- porowe placuszki z mąką sojową

Robi się je szybko. Zjada jeszcze szybciej. Nie. Nie musi być mąka sojowa. Z mąką  z cieciorki też smaku dobrze. Nie . Nie musi być mąka z warzyw strączkowych. 

1 uukinia
biała część pora
2 jajka
2 czubate łyżki mąki sojowej
sól
pieprz
olej  

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, posól i odstaw. Pora pokrój w drobniutkie pół-krążki. Wyciśnij wodę z  cukinii. Dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj. Ciasto nakładaj na gorący olej i smaż aż zrobią się rumiane.


poniedziałek, 21 stycznia 2013

Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie

Pierwszy raz zrobiłam polentę do kaczki. Bardzo wytrawnie wyglądało. Ale najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser. 


4 uda kacze
szklanka czerwonego wytrawnego wina
anyżek 
3 goździki
polenta
woda 
sól
tarty parmezan lub pecorino - garść
krem z czerwonego octu balsamicznego
brokuły z wody 



Oczyść mięso  posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach.



Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą na płaski talerz rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty  Ja użyłam obręczy kucharskiej.  Podawaj z kremem octu czerwonego balsamicznego i brokułami z wody.