środa, 23 stycznia 2013

Pizza na słodko z sosem pomarańczowym


Wyszła puszysta, słodka i zaskakująca. Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę, że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniłaby całość. Mnie zaciekawił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa.
 


Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki + mąka do posypywania
20 g drożdży piekarskich
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Składniki na wierzch:

puszka fig
mała puszka ananasa

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto w misie, przykryj folią, odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyłóż wyrośniete ciasto na stolnicę, uformuj koło.


Piecz 220 stopni C przez 20 minut

Przygotuj sos:

2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
 łyżka miodu z mniszka

Podgrzewaj na średnim ogniu aż składniki zrobią się płynne. Kiedy pizza będzie gotowa wyjmij i polej obficie sosem.



wtorek, 22 stycznia 2013

Cukiniowo porowe placuszki

 

Placuszki robi się szybko. Zjada jeszcze szybciej. Nie musi być mąka sojowa. Z mąką z cieciorki też smakuje dobrze, jeśli chcemy aby były bezglutenowe. 

SKŁADNIKI:

1 cukinia
biała część pora
2 jajka
2 czubate łyżki mąki sojowej lub innej
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić delikatnie i odstawić aż cukinia puści wodę ok.10-15 minut. Białą część pora pokroić w drobniutkie pół-krążki. Odciśnąć wodę z cukinii. Do odciśniętej cukini wbić jajka i dodaćmąkę a całość wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na gorący olej i smażyć na średnim ogniu aż zrobią się rumiane.


poniedziałek, 21 stycznia 2013

Udo kacze duszone w czerwonym winie z polentą


Udo kacze duszone w czerwonym winie z polentą 



SKŁADNIKI:

4 uda kacze
szklanka czerwonego wytrawnego wina
anyżek 
3 goździki
200 g polenty
woda 
sól
tarty parmezan lub pecorino 2 -3 łyżki 
krem z czerwonego octu balsamicznego
brokuły z wody 



PRZYGOTOWANIE:

Oczyść mięso, posyp solą i pieprzem. Obsmaż na małej ilości oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino i odparuj, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach.

Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą na płaski talerz, rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty. Ja użyłam obręczy kucharskiej. Podawaj z kremem octu czerwonego balsamicznego i brokułami z wody.