piątek, 1 lutego 2013

Oponki od serca




Szałowi wypieku tłustego czwartku uległam i ja. Ale połączyłam sobie Tłusty Czwartek z  Walentynkami.
Moje ringo, bo tak lubię je nazywać. 



300 gr mąki
50 gram stopionego masła
olejek pomarańczowy 
cukier waniliowy prawdziwy
120 ml ciepłego mleka
25 gr świeżych drożdży
2 żółtka
1 całe jajo
3/4 szklanki cukru Diamant
Cukier puder Diamant
olej arachidowy do smażenia








Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę,cukry,zapach pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Ok 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu osusz cukrem.



czwartek, 31 stycznia 2013

Krupnik na dwie kasze ♪♫♪

Panie kasze w parze w krupniku na dwa. 


2 litry bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
lubczyk
natka pietruszki
pół cebuli
 pół szklanki kaszy jaglanej 
pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
kilka kropli oliwy 
marchew 
plaster selera
kapelusz suszonego prawdziwka. 



Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler w kostkę. Cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka. Włóż do bulionu. Gotuj kilka minut. Sparz obie kasze i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki.


środa, 30 stycznia 2013

Rzymska sałata z jajem w koszulce z estragonowym winegretem


Dostałam od koleżanki z pięknej Szwajcarii sól z płatkami kwiatów. Ona wie, że lubię gotować. Kupiła mi wyjątkowy pieprz  z płatkami kwiatów. To one pomalowały jajko w koszulce w kolorowe znaczki. Do tego pasowało mi użyć do sałaty musztardę estragonową. Jest pistacjowo -  zielona i przez to sos ma piękny kolor. Użyłam też czarnej cypryjskiej soli, bo jest bardzo delikatna w smaku.


Dla jednej osoby:

3 liście rzymskiej sałaty
jajko
łyżeczka ostu spirytusowego
sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy estragonowej
kilka kropel soku z cytryny
płatki sera pecorino

kwiatowy pieprz 



Umyj liście sałaty i pokrój w szerokie paski. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu. Kiedy będzie się gotować zrób trzepaczką wir, w środek, którego wybijesz jajko, wtedy białko otuli żółtko. Gotuj ok 3 minut. Wyjmij na łyżkę cedzakową, niech się odsączy. 
Sałatę ułóż w talerzu i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, musztardy estragonowej, i kilku kropli soku z cytryny. Połóż płatki pecorino.

wtorek, 29 stycznia 2013

Waniliowo-czekoladowe ciasto kręcone

Uparłam się na to ciasto. Pierwsze nie wyszło.  Jajka były za zimne. Zważyły masło. A i masło potrzebne te  z zawartością tłuszczu 82% .  Za drugim razem wyszło. Zmieniłam składniki na logiczne i mam je. 


kostka miękkiego masła 82% !!!
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka w pokojowej temperaturze
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
czubata łyżka kakao
2 łyżki wrzątku.

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa z pierwszym jajkiem będzie gładka, dodaj drugie i tak dalej. Dadaj cukier waniliowy. Teraz dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.


 Polewa z prawdziwej czekolady:

60 ml kremówki
70 gr gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 gr masła

Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę soli i masło. Mieszaj. Jeśli będzie miała gęsta konsystencje, nie wpadaj w panikę, dolej odrobinę śmietanki i mieszaj. Kiedy przestygnie oblej ciasto. Polewa jest błyszcząca i nie matowi się.

niedziela, 27 stycznia 2013

Dorsz zapiekany z fenkułem



Bardzo lekkie i danie.  Czułam się najedzona. Ale nie przejedzona.  Ziarenka fenkułu i sam fenkuł podkręciło trawienie. 



5-6 płatów świeżego fileta z dorsza
cytryna
fenkuł
cebula szalotka duża
łyżka nasion fenkułu
sól
pieprz
bazylia
oliwa
ocet balsamiczny biały krem
mąka


Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą filety. Posyp delikatnie bazylią.  Połóż warstwę z połówki fenkułu, cebuli w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.







Surówka z fenkułu:

Pół fenkułu poszatkuj na mandolinie. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu.

Podawaj z dzikim ryżem.