piątek, 1 lutego 2013

Oponki od serca






N
iemal na każdym blogu królują przepisy na pączki, oponki lub faworki. Ja wysmażyłam oponki a środki wycięłam foremką w kształcie serce i w ten sposób połączyłam Tłusty Czwartek z  Walentynkami.

SKŁADNIKI 

300 g mąki pszennej 
50 g stopionego masła
olejek pomarańczowy 1-2 łyżeczki 
cukier waniliowy prawdziwy trochę 
120 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 całe jajo
3/4 szklanki cukru Diamant
cukier puder Diamant
olej  do smażenia




PRZYGOTOWANIE

Rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej połową ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki. Niech urosną. Po kilku minutach dodaj mąkę, cukry, zapach pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Około 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu posyp cukrem.




czwartek, 31 stycznia 2013

Krupnik na dwie kasze ♪♫♪

Panie kasze w parze w krupniku na dwa. 


2 litry bulionu warzywnego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
lubczyk
natka pietruszki
pół cebuli
 pół szklanki kaszy jaglanej 
pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
kilka kropli oliwy 
marchew 
plaster selera
kapelusz suszonego prawdziwka. 



Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler w kostkę. Cebulę w piórka. Wkrusz prawdziwka. Włóż do bulionu. Gotuj kilka minut. Sparz obie kasze i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Kiedy kasza będzie miękka krupnik jest już gotowy. Wykładaj i posyp świeżym lubczykiem i natką pietruszki.


środa, 30 stycznia 2013

Rzymska sałata z jajem w koszulce z estragonowym winegretem


Dostałam od koleżanki z pięknej Szwajcarii sól z płatkami kwiatów. Ona wie, że lubię gotować. Kupiła mi wyjątkowy pieprz  z płatkami kwiatów. To one pomalowały jajko w koszulce w kolorowe znaczki. Do tego pasowało mi użyć do sałaty musztardę estragonową. Jest pistacjowo -  zielona i przez to sos ma piękny kolor. Użyłam też czarnej cypryjskiej soli, bo jest bardzo delikatna w smaku.


Dla jednej osoby:

3 liście rzymskiej sałaty
jajko
łyżeczka ostu spirytusowego
sól
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy estragonowej
kilka kropel soku z cytryny
płatki sera pecorino

kwiatowy pieprz 



Umyj liście sałaty i pokrój w szerokie paski. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę octu. Kiedy będzie się gotować zrób trzepaczką wir, w środek, którego wybijesz jajko, wtedy białko otuli żółtko. Gotuj ok 3 minut. Wyjmij na łyżkę cedzakową, niech się odsączy. 
Sałatę ułóż w talerzu i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, musztardy estragonowej, i kilku kropli soku z cytryny. Połóż płatki pecorino.

wtorek, 29 stycznia 2013

Waniliowo-czekoladowe ciasto ucierane




Ucierane najprostsze ciasto waniliowo czekoladowe z masłem. Pięknie pachnie i smakuje.

SKŁADNIKI:

kostka miękkiego masła 82% !!!
szklanka mąki
szklanka cukru
4 jajka w pokojowej temperaturze
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
czubata łyżka kakao
2 łyżki wrzątku.

PRZYGOTOWANIE:

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa z pierwszym jajkiem będzie gładka, dodaj drugie i tak dalej. Dadaj cukier waniliowy. Teraz dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

Polewa z prawdziwej czekolady:

60 ml kremówki
70 gr gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 gr masła

Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę soli i masło. Mieszaj. Jeśli będzie miała gęsta konsystencje, nie wpadaj w panikę, dolej odrobinę śmietanki i mieszaj. Kiedy przestygnie oblej ciasto. Polewa jest błyszcząca i nie matowi się.

niedziela, 27 stycznia 2013

Dorsz zapiekany z fenkułem



Dorsz zapiekany z surówką z bulwy fenkułu to bardzo lekkie danie. Dzięki przyprawom kopru włoskiego oraz samego fenkuł danie poprawia trawienie. Nie każdy jednak lubi nasiona kopru włoskiego i dlatego ten składnik można pominąć. 


SKŁADNIKI:

4 porcje świeżego fileta z dorsza najlepiej polędwica z dorsza 
cytryna
fenkuł bulwa
cebula szalotka duża
łyżeczka nasion kopru włoskiego 
sól do doprawienia ryby
pieprz
bazylia suszona ok 1 łyżeczka 
oliwa 2-3 łyżki 
ocet balsamiczny biały krem- taki opłacam, świetnie pasuje do ryby
mąka do panierowania ryby

PRZYGOTOWANIE

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą kawałki ryby.Posyp delikatnie bazylią. Pokroj bulwę fenkułu w piórka. Połóż na rybę warstwę z połowy bulwy fenkułu, cebuli także pokrojonej w piórka i cieniutkie plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym i zapiekaj 25-30 minut w 180 stopniach.


Surówka z fenkułu:

połowę kopru włoskiego poszatkuj na mandolinie lub nożem. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu.
Podawaj np. z dzikim ryżem.