czwartek, 7 lutego 2013

"Mój lekki dzień z Sunny Corn" śniadanie, obiad, kolacja


Otrzymałam paczkę z przekąską Sunny Corn. Chrupiące "talerzyki"  - tak o nich pomyślałam. 
Są smaczne same, bez żadnych dodatków. Lubię takie chrupacze. Ale ja postanowiłam spędzić z nimi cały dzień. 



Zaczęłam od lekkiego śniadania. Serek wiejski i gorące maliny. Trzeba jednak uważać , aby odsączyć serek z nadmiaru śmietanki. Mrożone maliny odparowałam i dodałam łyżkę miodu. 


Na obiad Zupa marchewkowa na ostro:

5 marchewek
1,5 l bulionu
 biała cebula
mała papryczka chilli
ząbek czosnku
oliwa

Warzywa pokroiłam na małe kawałeczki, podsmażyłam i załam bulionem  Po kilku minutach, kiedy warzywa były miękkie zmiksowałam i posypałam płatkami chili. 





Kolacja jajecznica od ekologicznych kurek, sałata i szczypiorek.


Dzień był lekki i bardzo przyjemny. Czułam się radośnie i miałam dużo energii do działania. Czuje wiosnę!:) 

poniedziałek, 4 lutego 2013

Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach

Z nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a mnie dziś naleciało na greckie klimaty. 


3 - 5  sztuk białych papryk 
szklanka ugotowanego ryżu 
opakowanie sera feta
tymianek
sól i pieprz
puszka pomidorów
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
pół łyżeczki nasion fenkułu
wykałaczki 



Do ugotowanego ryżu wkrusz fetę  polej oliwą z oliwek, dodaj pieprz i tymianek. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki i oczyść środki. Faszeruj. Wykałaczkami zepnij końcówki. W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidory i nasiona fenkułu. Połóż papryki aby dusiły się w sosie. Przykręcaj delikatnie, aby były miękkie kilka razy. Duś ok 20  -30 minut. Pod koniec ok 5 minut przed serwowaniem posyp oregano. 


niedziela, 3 lutego 2013

Drożdżówka z zieloną herbatą

Japońska herbata w pudrze "Maccha " zamknięta w polskiej drożdżowce. Ale jeśli nie możesz jeść drożdży z jakichś powodów w babce piaskowej też świetnie się odnajduje. 




Składniki:

4 żółtka
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki czubate zielonej herbaty w pudrze
1 całe jajko
0,5 kg mąki
3/4 szkl. ciepłego mleka
30 dkg drożdży 
pół kostki masła roztopionego


Zielony lukier:

szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
zielony barwnik
pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty




Roztop masło niech wystygnie. Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut.
W dużej misie, w której będziesz wyrabiała ciasto  przesiej mąkę. W wysokim naczyniu żółtka zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie  dość lepkie, dlatego ja wyrabiałam je najpierw mikserem, potem łopatką ręcznie, podsypując delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką. 


Ciasto piecze się ok 30 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu należy je ostudzić.


Wykonaj lukier wlewając do cukru 2 łyżki soku z cytryny i resztę składników. Polej ciasto na kratce gęstym lukrem.

Pyszne na niedzielny deser.