piątek, 1 marca 2013

Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii


Ten przepis pochodzi z książki znanego na wyspach brytyjskich kucharza. Wykonałam go według jego przepisu. Makaron jest bardzo delikatny i pachnie cytrynowo, ale...jest trochę mdły... chyba za delikatny. Pasuje do niego gotowany na parze halibut. Więc dla zwolenników lekkiego smaku będzie wspaniały. Mnie brakowało w nim "pazura" -  więc dodałam czosnek i anchois.  


Składniki:

3 porcje makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
 paczuszka orzeszków pini
pół łyżeczki chilli w płatkach
cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta
skórka otarta z jednej cytryny ( kupiłam ekologiczną w Lidlu)
starty ser pecorino 






 Ugotuj makaron. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć orzeszki pinii, aby się lekko zarumieniły  dodaj cukinię, posól. Mieszaj i duś kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny i odcedzony makaron. Posyp chilli. Wyłóż na talerze i posyp serem pecorino. 

czwartek, 28 lutego 2013

Pomidorowa z białym winem

Wiele jest odmian zup pomidorowych. Moja zupa pomidorowa nigdy nie jest taka sama.
Tą proponuję z białym wytrawnym winem. 


Składniki

puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 główka czosnku
sól
pieprz
szklanka wina białego wytrawnego
zioła tymianek i bazylia



Główkę czosnku przekrój na pół. Oliwę rozgrzej w rondlu i włóż czosnek przekrojonymi ząbkami do dna naczynia, niech uwolni aromat. Wlej pomidory i szklankę wina. Odparuj wino, dolej bulion lub gorącą wodę (ok szklanki). Dodaj jeśli trzeba łyżkę koncentratu pomidorowego  Wyjmij czosnek i delikatni wyciskaj czosnek który ponownie wrzucisz do garnka. Posól, dopraw pieprzem. Zmiksuj. Dodaj zioła ( ja dodałam mrożonej bazylii) i tymianek. Podawaj z grzankami. 

środa, 27 lutego 2013

Aromatyczne pieczarki


Pieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem. 


opakowanie pieczarek
pół szklanki wina białego
ząbek czosnku
kilka gałązek rozmaryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
otarta skórka z cytryny




Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn, czosnek z łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzej nieco oliwy w rondlu i wlej zawartość moździerza.  Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą. 

wtorek, 26 lutego 2013

Szybka tarta z wiśniami

Przyznam, że zrobienie tej tary zajęło mi może 30 minut. Galaretka Delecty tężeje  podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza się je po wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę , wtedy będzie jednolita. 

Składniki 

opakowanie ciasta kruchego, 
opakowanie mrożonych wiśni, 
galaretka wiśniowa tężejąca w 30 minut Delecta  - taką polecam ze względu na czas



Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź.
Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami. 

poniedziałek, 25 lutego 2013

Tartinka z jabłkami i sosem toffi


Oto maja tartinka. Można ją wykonać szybko lub slow.
Gotowe ciasto kruche plus sos toffi np. Oetkera lub zagniatamy ciasto i sami przygotowujemy sos. Wersja zależy od czasu jaki chcemy poświecić na deser. 


 na 2 sztuki

jabłko malinówka  - ja takiego użyłam, ale nie upieram się
100 gram mąki
75 gr zimnego masła
75 gr cukru
jajko

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodaj jajko zagnieść. Odłożyć w folii do lodówki przynajmniej na 30 minut. Rozwałkować lub  - ja tak robię - wylepić kawałkiem ciasta nasmarowane mini foremki. Ułożyć jabłkami.
Piec 30 minut w 180 stopniach



Sos toffi:
pół szklanki brązowego cukru
40 gram masła 82% miękkie
100 ml śmietanki 36%
szczypta soli




Podawać ciepłe z gorącym sosem toffi.