sobota, 9 marca 2013

Pyszne danie z owocami morza




To danie zrobił mój mąż podczas gdy ja byłam nieobecna w domu. Poprosiłam go, aby dzisiaj on zrobił dla mnie obiad. I ... Uczeń przerósł .... blogerkę. Nie wiem kto powinien tego bloga prowadzić. On bardzo rzadko coś gotuje. Ale powiem szczerze jak już ugotował to ugotował. Przy tym był bardzo szczęśliwy i powiedział, że gotowanie daje niesłychaną radość. Pełna zgoda:) 



Składniki:

ziemniaki pure
krewetki tygrysie kilka szuk
halibut filet- kawałek
dorsz filet - kawałek

Warzywa:
fasola mamut
cukinia
marchew
papryka czerwona
seler naciowy
czosnek
biały pieprz
gałka muszkatołowa
imbir świeży tarty
białe wino
sos sojowy

Marynata do ryb:
pieprz 
sól
oliwa z oliwek
papryczka chilli 
rozmaryn
kolendra ziarnka

PRZYGOTOWANIE:

Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino i odparuj. Rybę upiecz w piekarniku przez ok. 10 -15 minut
Krewetki usmaż na maśle z dużym ząbkiem czosnku. Posól. 




środa, 6 marca 2013

Polenta z sosem pomidorowym


Dla 2 osób:

150 gr polenty
100 gram pecorino lub parmezanu
sól

Sos pomidorowy: 
puszka pomidorów
czosnek
oliwa extra virgin
oregano





Zagotuj wodę i wsyp polentę, zmniejsz ogień, aby buchająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posól i wsyp pecorino ciągle mieszając. Wyłóż na talerze polewając sosem pomidorowym.

poniedziałek, 4 marca 2013

Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym


Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, selerem i marchewką. Dodałam fenkuł bo pasował.

SKŁADNIKI:

pół główki czerwonej  kapusty 
marchew
pół jabłka
seler bulwa
fenkuł

sos:
szklanka jogurtu
łyżka chrzanu
łyżka majonezu
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny i skórka otarta 



PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy, szatkujemy w malakserze albo ścieramy na tarce marchew i seler. Kapustę i fenkuł szatkujemy drobno. Przekładamy do miski warzywa. Solimy i wygniatamy reką z niewielką ilością soli i pieprzu. Doprawiamy sosem jogurtowo-chrzanowym.


niedziela, 3 marca 2013

Gryczane muffinki z suszonymi porzeczkami


 
To moje pierwsze muffiny z dodatkiem mąki gryczanej. Jestem tak podekscytowana, że nie mogę pisać ;) Sprawiły mi mnóstwo radości.  Nawet ich nie udekorowałam. Chcę je szybko sfotografować i jeść. Chyba posypię cukrem pudrem albo gorzką czekoladą.




SKŁADNIKI

180 g maki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka  mielonego kardamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego lub trochę mielonej wanilii 
1 jajko
180 ml mleka
80 - 100 ml oleju rzepakowego
 garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) 



                    PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp suche składniki, potem dodaj płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj do papilotek na muffiny. Piecz w 180 stopniach C przez 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy są wypieczone. 
Wyjmij na kratkę a kiedy wystygną udekoruj według własnego uznania.