sobota, 9 marca 2013

Uczta morska na talerzu




To danie zrobił mój mąż podczas gdy ja byłam nieobecna w domu. Poprosiłam go, aby dzisiaj on zrobił dla mnie obiad. I ... Uczeń przerósł .... blogerkę. Nie wiem kto powinien tego bloga prowadzić. On bardzo rzadko coś gotuje. Ale powiem szczerze jak już ugotował to ugotował. Przy tym był bardzo szczęśliwy i powiedział, że gotowanie daje niesłychaną radość. Pełna zgoda:) 



Składniki 

ziemniaki pure
krewetki tygrysie
halibut filet
dorsz filet 
fasola mamut
cukinia
marchew
papryka czerwona
seler naciowy
czosnek
biały pieprz
gałka muszkatołowa
imbir świeży tarty
białe wino
sos sojowy

Marynata do ryb:
pieprz 
sól
oliwa z oliwek
papryczka chilli 
rozmaryn
kolendra ziarnka


Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino i odparuj. Rybę upiecz w piekarniku przez ok 10-15 minut
Krewetki usmaż na maśle z dużym ząbkiem czosnku. Posól. 




środa, 6 marca 2013

Polenta z sosem pomidorowym


Dla 2 osób:

150 gr polenty
100 gram pecorino lub parmezanu
sól

Sos pomidorowy: 
puszka pomidorów
czosnek
oliwa extra virgin
oregano





Zagotuj wodę i wsyp polentę, zmniejsz ogień, aby buchająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posól i wsyp pecorino ciągle mieszając. Wyłóż na talerze polewając sosem pomidorowym.

poniedziałek, 4 marca 2013

Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym



pół główki czerwonej  kapusty 
marchew
pół jabłka
seler bulwa
fenkuł

sos:
szklanka jogurtu
łyżka chrzanu
łyżka majonezu
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny i skórka otarta 




Warzywa obierany, szatkujemy w malakserze. Wygniatamy z niewielką ilością soli. Wysypujemy do misy i doprawiamy sosem.


niedziela, 3 marca 2013

Gryczane muffinki z suszonymi porzeczkami


 
To moje pierwsze muffiny. Jestem tak podekscytowana, że nie mogę pisać. Sprawiły mi mnóstwo radości.  Nawet ich nie udekorowałam.  Ale  zostawiam Wam pole do kreacji:)




180 gr maki pszennej
pół szklanki mąki gryczanej
pół szklanki cukru trzcinowego
1.2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajko
180 ml mleka
80 - 100 ml oleju rzepakowego
 garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) 




Do misy wsyp suche składniki, potem płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj do papilotek na muffiny. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Dekoruj.