piątek, 15 marca 2013

Omlet ze szpinakiem



Wczoraj przesadziłam ze sportem. Dziś czuję konsekwencje, ale na nogi postawił mnie omlet ze szpinakiem. Czuję się znacznie lepiej.



2 jaja
garść świeżego szpinaku
kilka sztuk pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
dowolne zioła (np. natka, bazylia, tymianek)

Jaja wbijamy do miski, roztrzepujemy. Wrzucamy warzywa, doprawiamy ziołami i przyprawami. 
Smażymy na złoto parę minut do ścięcia. 



środa, 13 marca 2013

Twarożek pomarańczowo kokosowy

Twarożek pomarańczowo- kokosowy z konfiturą z kumkwatu.  
Użyłam miodu lawendowego, którego przywiozłam z Sardynii i musiałam go tutaj wykorzystać. Połączony z wiórkami kokosowymi oszołomia kubki smakowe. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i trzeszczące ze świeżości pieczywo ... Pycha

Składniki:

1 opakowanie sera twarogowego 200 g
pół kubeczka jogurtu naturalnego 75 ml
skórka pomarańczowa
miód lawendowy 2 łyżeczki

wiórki kokosowe 1-2 łyżek                    
listki miety lub melisy do samku

Przygotowanie:

Twaróg umieść w miseczce, rozdrobnij, wlej jogurt oraz 1-2 łyżki miodu. Wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. Podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Świeżym pieczywem i konfiturą. 

wtorek, 12 marca 2013

Sałatka z jajami przepiórki




Sałata z jajami przepiórki.

Nie jem ich często. Ale od święta. Jajka przepiórcze są śliczne. Ujmują mnie swoim nakrapianym światem. Każde jest inne. Czasami wgapiam się w skorupkę i szukam obrazów. Wiele można zobaczyć. Wszystko zależy od wyobraźni.

Sałatka lekka jak piórko na wielkanocny stół. 




SKŁADNIKI:

1 opakowanie szpinaku baby
 opakowanie pomidorków truskawkowych
7-10 jaj przepiórki ugotowanych na twardo

Sos:
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sok z cytryny
sól i pieprz
ocet winny





poniedziałek, 11 marca 2013

Wielkanocny żur dla bezmięsnych


                   

Zanim na dobre zacznie się bój o smaczny, wyjątkowy, najlepszy żur czy barszcz biały na wielkanocny stół  - ja już dziś wypróbowuję zakwas i sprawdzam czy aby wszystkie przyprawy w kuchni są. Żeby nie było zaskoczenia.


SKŁADNIKI

wywar z warzyw 2 litry
2 liście laurowe
kilka ziarnek ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu czarnego i białego
łyżka tartego świeżego chrzanu lub ze słoika
250 ml zakwasu 
2 kapelusze prawdziwków
jogurt lekki
majeranek
gotowane jaja na twardo
sól

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, namoczone kapelusze prawdziwków. Po około 30 minutach wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski,
dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj. 
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem. 
Do misy żuru włóż jajo  i podawaj. 

Wielkanocne Smaki III

Placki selerowo- ziemniaczane i buraczoano - ziemniaczane




Dwa smaki. Oba rożne. Ale nie można jednoznacznie stwierdzić:  które lepsze? Każdy z nich  z osobna zachwyca.



2 duże ziemniaki
pół selera dużego
spory burak
2 jajka

Sos:
jogurt gesty 
drobno posiekany koperek
ząbek czosnku
sok z cytryny
skórka z cytryny
olej do smażenia 




 W malakserze lub na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę.  Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka.
Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy z nadmiaru tłuszczu. Cudownie smakują z sosem jogurtowym.