piątek, 15 marca 2013

Omlet ze szpinakiem



Wczoraj przesadziłam ze sportem. Dziś czuję konsekwencje, ale na nogi postawił mnie omlet ze szpinakiem. Czuję się znacznie lepiej.



2 jaja
garść świeżego szpinaku
kilka sztuk pomidorków truskawkowych
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Jaja wbijamy do miski, roztrzepujemy. Wrzucamy warzywa, doprawiamy ziołami i przyprawami. 
Smażymy na złoto kilka minut. 



środa, 13 marca 2013

Pasta pomarańczowo - kokosowa na słodko do kanapek

Propozycja śniadania Dolce. Miód lawendowy przywiozłam jeszcze z Sardynii. Wczoraj go zobaczyłam ponownie. Obok niego w słoiczku czekały skórki pomarańczowe zatopione w cukrze. Połączenie z wiórkami kokosowymi oszołomiły moje kubki smakowe. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i trzeszczące ze świeżości pieczywo ... 
opakowanie sera twarogowego
pół kubeczka jogurtu naturalnego
skórka pomarańczowa
miód lawendowy
wiórki kokosowe                      
                                                                   

Twaróg umieść w miseczce, rozdrobnij, wlej jogurt. Wlej 2 łyżki miodu. Wymieszaj.Dodaj wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową.





Podawaj ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Świeżym pieczywem. 

wtorek, 12 marca 2013

Sałata z jajami przepiórki





Nie jem ich często. Ale od święta. Jajka przepiórcze są śliczne. Ujmują mnie swoim nakrapianym światem  Każde jest inne. Czasami wgapiam się w skorupkę i szukam obrazów. Wiele można zobaczyć. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni.

Sałatka lekka jak piórko na wielkanocny stół. Dopełnienie.



Opakowanie szpinaku baby
 opakowanie pomidorków truskawkowych
7 jaj przepiórki na twardo

Sos:
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sok z cytryny
sól i pieprz
ocet winny




poniedziałek, 11 marca 2013

Wielkanocny żur dla bezmięsnych


                   

Zanim na dobre zacznie się bój o smaczny, wyjątkowy, najlepszy żur, barszcz biały na wielkanocny stół  - ja już dziś wypróbowuję zakwas i sprawdzam czy aby wszystkie przyprawy w kuchni są. Żeby nie było zaskoczenia.


wywar z warzyw 2 litry
2 liście laurowe
kilka ziarnek ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu czarnego i białego
łyżka tartego świeżego chrzanu lub ze słoika
250 ml zakwasu 
2 kapelusze prawdziwków
jogurt lekki
majeranek
gotowane jaja na twardo
sól

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy, dodaj kapelusze prawdziwków, wlej zakwas i mieszaj aby nie porobiły się kluski
dodaj świeżo tarty chrzan, jogurt i mieszaj. 
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem. 
Do misy żuru włóż jajo  i podawaj. 

Wielkanocne Smaki III

Placki selerowo- ziemniaczane i buraczoano - ziemniaczane




Dwa smaki. Oba rożne. Ale nie można jednoznacznie stwierdzić:  które lepsze? Każdy z nich  z osobna zachwyca.



2 duże ziemniaki
pół selera dużego
spory burak
2 jajka

Sos:
jogurt gesty 
drobno posiekany koperek
ząbek czosnku
sok z cytryny
skórka z cytryny
olej do smażenia 




 W malakserze lub na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę.  Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka.
Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy z nadmiaru tłuszczu. Cudownie smakują z sosem jogurtowym.