piątek, 29 marca 2013

Szaszłyki z przepiórczymi jajami


Bardzo szybka przekąska. Ładnie prezentuje się na stole. Zostało mi kilka sztuk przepiórczych.  Fajnie byłoby dodać mozzarelki, ale ja ich nie miałam. Do nich podaje dip czosnkowy lub ze szczypiorkiem


6 sztuk pomidorków koktajlowych
6 jajek przepiórki na twardo
sól i pieprz
szczypiorek



czwartek, 28 marca 2013

Pasta z soczewicy z aromatami dalekiego wschodu


Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. 
Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra...


szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej
1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry
papryczka czerwona
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kolendra listki świeża
1/2 czerwonej cebuli


Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź.Na patelni rozgrzej  oliwę i podsmaż przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym  Dodaj do soczewicy. Wymieszaj. Dadaj drobniutko posiekaną kolendrę. Jeśli lubisz gładka pastę zmiksuj. Dodaj kosteczki czerwonej cebuli. Podawaj z grzankami. 


środa, 27 marca 2013

Lekki bulion cytrynowy z szafranem


Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie hitem w drugi dzień Świąt. 
Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja ... znowu ale proponuję te od zielononóżki , które zawierają mniej cholesterolu. 

 
2 litry wody
(3 skrzydełka kurczaka)   
plaster selera 
cebula szalotka
por biała część
1 cytryna i skórka z niej
2 żółtka od zielononóżki 
szczypiorek
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta szafranu
pieprz
ryż jaśminowy 
sól i pieprz 





W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż skrzydełka, ziele, szczyptę szafranu  i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler, krążki pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak ok 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem jaśminowym i posypanym szczypiorkiem.