piątek, 5 kwietnia 2013

Pancakes z mąki owsianej


Ostatnio bawię się z mąkami. Szczerze mówiąc muszę je "wykończyć" bo termin ważności zaraz upłynie.
Mało mam  przepisów z nią w roli głównej. Na opakowaniu mąki owsianej wydrukowany jest przepis na bułeczki - ale ile można jeść bułeczek, naleśników... Po raz pierwszy zrobiłam te w wersji amerykańskiej i powiem, że blogerki kusiły, kusiły pancakesami ... i się skusiłam.  Nie rozczarowały mnie. Powtórki będą.



szklanka mąki owsianej
3 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól i cukier do smaku
3/4 szklanki mleka
 1 jajo
olej do smażenia

Z podanych składników zrób jednolite ciasto i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj np. z syropem klonowym:) 




środa, 3 kwietnia 2013

Orkiszowa brioszka



Lubię ją robić. Powód? Wyrabiam ciasto wieczorem. Wkładam w formie do lodówki. Rano nastawiam piekarnik na 190 stopni, aby po 30 minutach jeść cieplutką brioszkę. Miód, kawa i ona:) A teraz jeszcze zdrowsza!


1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki orkiszowej
20 gr świeżych drożdży
50 ml mleka ciepłego
100 gram roztopionego masła
3 łyżki cukru trzcinowego
3 jaja
szczypta soli
garść rodzynek 



Mąkę przesiej i zrób dół, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy obok siebie, dzięki temu po upieczeniu będą ładnie się rwać. Surowe ciasto w formie włóż do lodówki przykrywając folią spożywczą na całą noc. One jeszcze raz urosną, mimo niskiej temperatury. Rano nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 30-40 minut.