sobota, 1 czerwca 2013

Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka




Mój syn jest właśnie na turnieju scrabblowym, dlatego ja ukradkiem przygotowałam dla Niego tort z okazji Dnia Dziecka:) Symbol K to jego imię:) 


Składniki
Biszkopt
6 jaj o pokojowej temperaturze
szklanka cukru drobnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki

Krem:
śmietanka łaciata 36%
2 serki mascarpone
3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego
Poncz:
szklanka wody
sok z jednej cytryny
2 łyżki cukry trzcinowego

słoik powideł u mnie: śliwki z kakao
truskawki 

szablon z kartki papieru
kakao



Biszkopt: 
Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pod konie dodaj łyżkę cukru. Do żółtek wsyp cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut. 
Krem: 
Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita zacznij dodawać po łyżce serka mascarpone. Wystudzony biszkopt przetnij na 3 części. Pierwszą warstwę nasącz ponczem i rozsmaruj powidła. Przykryj 2 warstwa biszkoptu. Nasącz ponczem, rozłóż równomiernie krem, na wierzchu ułóż plasterki truskawek, przykryj wierzchnią warstwą nasączona również ponczem. Całość pokryj kremem. Dekoruj. Ja wycięłam szablon z kartki papieru i kakao usypałam literkę ze scrabbli.


piątek, 31 maja 2013

Jeżyny pod biszkoptem




Miałam w lodówce zamrożone piękne, duże jeżyny. Zalałam je biszkoptem, oprószyłam cukrem i włożyłam do piekarnika:) 



Jeżyny 1 opakowanie
3 łyżki cukru trzcinowego
4 jaja
cukier puder 3/4 szklanki
4 łyżki mąki


Jeżyny rozmroź, Włóż do formy do zapiekania, posyp cukrem. 
Żółtka ubij z pudrem, a białka na pianę. Do żółtek zacznij dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Zalej jeżyny. Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut.






poniedziałek, 27 maja 2013

Budyń miętowy


Zielono mi... z bitą śmietaną.
Wpadł mi do głowy nagle pomysł i musiałam go zrealizować. Wyszedł pyszny budyń z miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym.



2 szklanki mleka
2-3 łyżki syropu miętowego
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 

pół opakowania śmietany kremówki
odrobina śmietanżelu 


Z podanej ilości mleka odlej odrobinę i rozprowadź skrobię oraz dodaj syrop miętowy. Na gotujące się mleko wlej przygotowany płyn. 
Dekoruj bitą śmietaną. 


Nie dodawaj cukru, bo syrop jest słodki.