czwartek, 13 czerwca 2013

Kisiel z soku z jagód



Rozmawiałam ostatnio z pewną panią, która jest po bardzo brzydkim zatruciu. 
Nie może jeść praktycznie nic surowego, a tu sezon na owoce dopiero się zaczyna. 
Kiedy patrzy na truskawki ogarnia ją smutek. Poradziłam jej, że może takie owoce bardzo krótko poddusić  i zrobić pyszny kisiel. Nie wiem czy skorzysta z mojej rady. Przyszłam do domu. Sprawdziłam w zamrażarce jakie mam jeszcze owoce i zobaczyłam jagody. Całe 1 kg. Wzięłam opakowania: 


 0,5 kg jagód ( u mnie jeszcze mrożone)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 


Wrzuć jagody do garnka. Wsyp cukier. Przykryj. Kiedy zaczyna się gotować przykryj. Wystarczy kilka minut i jagody puszcza dużo soku. Rozmieszaj w niewielkiej ilości skrobię i zagotuj. Podawaj z jogurtem i melisą. 


niedziela, 9 czerwca 2013

Pizza verde




Zamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna. 



pęczek zielonych blanszowanych szparag
cukinia pokrojona w luźne kawałki
pomidorki koktajlowe
mozzarella light
rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu
płatki parmezanu
kilka łyżeczek pesto


2 szklanki mali pełnoziarnistej ( polecam Lubella)
3/4 szklanki ciepłej wody
20 dkg świeżych drożdży
sól, cukier
2 łyżki oliwy z oliwek


Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj szparagi i cukinie - można ją lekko zgrillować na patelni ale nie koniecznie.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarelle. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu.